Can Batlló visita el Vapor Vell

“Can Batlló: Adéu a la ciutat dels oficis” és una exposició fotogràfica creada per Xavier Corbella i David Román que recorre l’antic recinte fabril de Can Batlló a la Bordeta cartografiant els tallers dels cada vegada menys nombrosos industrials que encara treballen en un dels últims polígons industrials integrats dins la ciutat, un vestigi de l’arquitectura fabril i la indústria del segle XIX que resisteix ben entrat el segle XXI. La mostra fotogràfica, que ha estat exposada al Bloc 11 de Can Batlló des de que el passat 11 de juny els veïns van entrar al recinte, romandrà a la Biblioteca Vapor Vell del 3 al 28 d’octubre. El dijous 6 d’octubre a les 19h es realitzarà una xerrada-presentació en la que hi participaran els creadors de l’exposició, un extreballador del recinte i un membre de la plataforma veïnal. Can Batlló: Adéu a la ciutat dels oficis
Tota l'exposició complerta a: TERRAdeNINGU.com. Fotografies de Xavi Corbella.
Can Batlló: Adéu a la ciutat dels oficis

Un recinte privat, desconegut i gairebé emmurallat, un espai a reivindicar, un patrimoni a conservar i, per a molts i durant més d’un segle, el lloc on diàriament anar a treballar. Can Batlló pot representar tot això i, possiblement, molt més. Més enllà de les apreciacions personals i els anhels ciutadans, intramurs del vell polígon la realitat palpable durant dècades fou la frenètica activitat d’una ciutat dels oficis on empresaris, oficials, aprenents, artesans, creatius i, fins i tot, docents treballaren en un ecosistema productiu sostenible i de proximitat. Una organització singular, orgànica i radicalment moderna en un recinte nascut de reciclar l’antiga fàbrica tèxtil i convertir-la en polígon industrial urbà. A Can Batlló gairebé hi foren presents tots els formats empresarials i disciplines fabrils. El treball que presentem n’és un petit testimoni aconseguit just quan la crisi i la pressió immobiliària es combinaren, anorreant la força productiva del col·lectiu d’industrials, a dia d’avui reduït a unes desenes d’empreses allí on varen arribar a operar-n’hi més de dues-centes. En uns moments en què es reivindica l’emprenedoria i la sostenibilitat, aquestes imatges poden considerar-se un record i, al mateix temps, poden servir d’exemple.

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de l'Espai Obert