GuifiSants

A la tardor del 2009 va néixer el projecte GuifiSants.net, com iniciativa popular per estendre al barri de Sants la xarxa alternativa, lliure, oberta i neutral Guifi.net.

Tothom està convidat a afegir-se a ella i ampliar-la! A continuació tens els 8 passos necessaris per entrar a formar-hi part:

  1. Llegir-se el següent document 
  2. Registrar-se a guifi.net i registrar el node a guifi.net
  3. Llegir-se i entendre què és una xarxa Mesh/Manet
  4. Omplir el formulari de GuifiSants
  5. Llegir les condicions d’instal·lació d’un nou node
  6. Subscriure’s a la llista de correu de GuifiSants
  7. Enviar mail de presentació i explicar què es vol indicant el node registrat al punt 2
  8. Entrar a formar part de guifi.net!Una xarxa és una infraestructura que permet l’intercanvi de dades entre els seus participants. El tipus de dades depèn del tipus de xarxa. Per exemple en la xarxa de telefonia mòbil s’intercanvien missatges de text i veu, mentre que la xarxa social Facebook s’intercanvien fotografies, comentaris, etc…

Una xarxa és lliure quan és compleixen els següents requisits:

  • Oberta, tothom s’hi pot connectar, no hi ha restriccions no naturals. Tothom pot veure com està construida, no hi ha punts foscos.
  • Neutral, ningú té preferència sobre ningú i no hi ha restricció de continguts

Avui dia la nostra societat es mou amb l’ús Internet. És una eina bàsica i necessària per dur a terme multitud d’operacions indispensables. Per exemple tràmits burocràtics o matriculacions universitàries. No obstant Internet, lluny d’esdevenir un dret ciutadà, continua essent un luxe, ja que qui no pot abonar les altes quotes mensuals que demanen els revenedors tradicionals d’Internet, en queda exclòs.Una alternativa a aquesta forma d’exclusió és la xarxa lliure, a on per pertànyer-hi l’únic indispensable que cal fer és adquirir el maquinari que ens hi permet connectar, configurar-lo i instal·lar-lo correctament.

Les xarxes lliures normalment són també ciutadanes. Això vol dir que són els mateixos usuaris qui les construeixen i les mantenen. Cadascú és propietari del seu tram, per tant no existeix un control centralitzat que permeti dur a terme restriccions. Per fer un símil, es podria dir que són un conjunt de camins o carreteres que es van construint a mesura que els interessats els necessiten, amb la particularitat de que aquests són de tots el que el fan possibles i dels que en transiten per ella. Un cop connectat a la xarxa, es pot gaudir dels serveis que els propis usuaris o entitats han fet disponibles, com potser telefonia IP, servidors de fitxers, p2p, streaming, correu o accés a Internet mitjançant una connexió compartida per altres usuaris.

Guifi.net és una xarxa molt heterogènia, a cada lloc es construeix de forma diferent. No obstant la gran majoria s’elabora mitjançant la tecnologia Wi-Fi degut a la simplicitat i baix cost econòmic que ofereix, però en alguns trams també s’emprenen altres tecnologies com la Fibra Òptica. A Sants utilitzem un tipus de conexió Wi-Fi anomenat MANET o MESH. Per formar-hi part cal instal·lar una petita antena al terrat o blacó que tingui visiblitat directa amb, com a mínim, un altra antena existent. Un cop conectat l’usuari passarà a ser un participant més i ajudarà també a extendre la xarxa quan algú altre es conecti a ell. D’aquesta manera poc a poc es va creant una infraestructura en forma de malla on. com més usuaris hi ha, més gran és la cobertura que ofereix.

Per saber més de la xarxa Guifi.net llegeix aquest document:

//guifisants.net/files/La%20xarxa%20lliure%20Guifinet.pdf

llegiu més

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de Guifi Sants: