El Koitton Club: construint barri, cultura i cooperativisme

MIREIA CHAVARRIA | 28/05/2013 Setmanari Directa

A primer cop d’ull, podria semblar un bar qualsevol. Taules i cadires de fusta i una barra esplèndida amb un servei força acollidor. Però les seves parets, folrades de Material sensible, delaten el Koitton Club. I és que les fotografies de Cristina Carulla Cuchi, que retraten el trasmudament del barri de Sants, revelen els lligams que guarda aquest espai amb la cultura, el barri i el món del cooperativisme.

Ja fa uns quants mesos des de que quatre santsenques van decidir aferrar-se amb força de la corretja de la persiana i aixecar-la entre totes per donar llum a un nou projecte cooperatiu al barri. Així va néixer el Koitton Club, l’espai d’oci i cultura que Sants necessitava, al carrer Rossend Arús.

El bressol de la iniciativa rau en una inquietud que compartien bastantes veïnes: la manca d’un local al barri on poder fer actuacions musicals de manera periòdica. Montse Velázquez, Núria Alcover, Pep Rius i Bernat Serrat, quatre persones vinculades a projectes com Divendres Faràndula, la Mandràgora o un fanzine del barri, van optar per llançar-se a l’aventura. I, el que en un inici podia semblar un projecte que brotava com un bolet més, s’ha acabat inflant fins a esdevenir l’aixopluc d’un gran ventall d’iniciatives artístiques i també un espai de trobada de referència per a diferents col·lectius santsencs.

Espectacles de titelles, porta-contes, actuacions en directe, projeccions de documentals i fins i tot un cicle de cinema mut ambientat amb música en directe. El Koitton Club ha arrencat amb molta força i, ara, ofereix al públic barceloní una programació farcida de propostes per aquest proper mes de juny, començen el dissabte 1 amb l’actuació del grup de hip-hop, At Versaris; i els segueixen el dijous 6 els grups de reggae, cumbia, latin mestissatge, Nanai + Son de la Chama; també hi haurà monòlegs i cançó d’autor amb El Sobrino del Diablo; xerrada sobre la Campanya de boicot, desinversions i sancions contra  l’Estat d’Israel; el dissabte 8, ballar fins que el cos aguanti amb Bankrobber Gang Dj’s, i la llista és llarga, des de tast d’olis i vins de la zona del gran Penedés, fins a quartets de saxofonistes, bossa-nova, xerrada de consum crític amb Som Energia i Germinal i moltes altres activitats per tots els públics i a preus realment populars. Així doncs aquest local s’erigeix com un element més que trasmudarà i alimentarà l’entramat social i cultural del barri.

 

Sants, barri cooperatiu

No és estrany que, a Sants, hi brotin iniciatives com el Koitton Club. I és que, en termes cooperatius, el barri no és pas un territori erm. Ben al contrari, als seus carrers, encara s’hi respira cert atavisme, el seu passat obrer i proletari, una època d’industrialització que ha deixat el llegat inesborrable de nombroses experiències d’autoorganització i el deix de la força solidària de la col·lectivitat.

Fugint d’un món laboral precari, quatre amigues van optar per crear una cooperativa sense ànim de lucre. De fet, un dels recursos amb els quals van iniciar el projecte va ser la indemnització per acomiadament improcedent d’una d’aquestes quatre sòcies fundadores, també treballadores. Tot i això, ara ja compten amb l’ajut econòmic de varies sòcies col·laboradores, que també participen activament en el projecte. “El capitalisme és una crisi en si mateix i el cooperativisme és una de les alternatives a aquest sistema de jerarquies”, afirma Bernat Serrat. Satisfet d’haver posat en marxa el local, segueix: “Aquí, les decisions no t’arriben a través d’una carta, sinó que es prenen en una taula setmanalment i de manera conjunta.”

Avui, com ahir, mentre fumegen les altes xemeneies del capitalisme, els treballadors i les treballadores cerquen espais de cooperació i organització de base per amarrar-se a l’única arma que els queda: la solidaritat. Entre el Vapor Vell i el Vapor Nou, cada dia són més els racons per la sociabilitat alternativa. És així com, al costat de la Lleialtat Santsenca, prop de Can Batlló i de Can Vies i dels projectes associatius i cooperatius que s’han anat construint al voltant de la plaça d’Osca, com la Teteria Malea o la Ciutat Invisible, el Koitton Club esdevé un element més que enforteix i solidifica aquest conglomerat social i solidari i, a la vegada, un cau on acollir els projectes artístics més alternatius.

//directa.cat/noticia/koitton-club-construint-barri-cultura-cooperativisme

 

 

Pots llegir la notícia original a la pàgina Sants.coop: