Recollint fruits dolços

El Centre Social Autogestionat Can Vies, de mica en mica, va agafant forma. És molta la feina i són molts els avenços aconseguits d’ençà que operaris, a sou de l’Ajuntament, deixessin l’edifici ple de runa i forats.

L’estat avançat de les obres permet que al dia d’avui l’espai de la capella ja es pugui utilitzar i ja s’hi hagin desenvolupat tot tipus d’activitats obertes al barri i força concorregudes com xerrades, obres de teatre, concerts, recitals poètics, etc.
Altres espais de la resta del Centre Social també estan operatius i ja són el lloc de trobada de col·lectius com la Trama Feminista, la Burxa, Negres Tempestes, la Comissió Antirrepressiva de Sants i Jóvens de les Terres de l’Ebre.

Per acabar de polir els detalls, hem posat en marxa un taller de “paleteria” bàsica a càrrec d’un company del barri, al qual ja s’hi han sumat un bon nombre de persones disposades a aprendre i a compartir coneixements al voltant de l’ofici de paleta. De manera complementària i vista l’acceptació del primer, tenim previst engegar un segon taller d’electricista que vagi omplint les sales i espais de llum, alhora que aprenent col·lectivament nocions bàsiques d’electricitat. També des de fa temps, el col·lectiu de Músics de Can Vies està treballant en l’adequació del que serà el nou local d’assaig. Per altra banda, fruit de les inquietuds i motivacions de participants de l’assemblea, ha començat el projecte de l’Espai de Salut el qual aplega ja més d’una desena de persones, i que pretén ser el punt de trobada al barri on aprendre, compartir i difondre coneixements de medicina no convencional. Resulta evident, aquests fruits comencen a omplir de vida el CSA Can Vies i ja són centenars les persones que han passat i passen cada setmana per aquí i enriqueixen un projecte que ha demostrat no tenir aturador.

Com haureu comprovat les que us heu acostat, l’espai no ha canviat poc. El que abans ocupava mitja capella ara és una placeta lluminosa i encantadora i el que abans eren un taller d’eines i una sala de reunions ara s’han integrat a la capella. Aquesta nova distribució ens ha obligat a replantejar-nos l’ús i les activitats que s’hi poden dur a terme, així com els horaris. Per adaptar aquesta nova realitat i distribució a la convivència amb les veïnes, les activitats no acaben més tard de les 22h entre setmana i de les 23h els cap de setmana.

Aquesta represa de l’activitat demostra una vegada més la força de l’autogestió com a motor transformador. Una força que no deixa indiferent a aquells que s’oposen a un canvi social realitzat de forma horitzontal i que veuen, en projectes com el nostre, perillar els seus privilegis.
Com era de suposar, un grup reduït de reaccionaris, vinculats a la premsa i a partits polítics relacionats amb els poders que governaven l’anterior consistori, intenten, fent ús de la caverna mediàtica conservadora i neoliberal, desgastar la imatge del que Can Vies simbolitza pel barri; intentant dividir a les veïnes que malgrat, les mentides i manipulacions, segueixen al nostre costat.

Can Vies continua endavant recollint fruits, dolços per nosaltres i amargs per al poder. 18 anys d’autogestió han tingut molt a veure en què avui en dia podem estar orgulloses de tenir un barri compromès i combatiu, que fa front a les polítiques de retallades, des de l’habitatge a la salut, passant per les pensions i els drets laborals, un barri que ha recuperat la tradició cooperativa i ha assumit l’assemblearisme i l’autogestió com a premissa, un barri que es construeix a les places i als carrers. Des de Can Vies creiem que per aconseguir un barri més just i solidari cal superar l’estructura legal imposada pels poderosos a través de la desobediència i l’autogestió, i que cal fer-ho de manera col·lectiva.

Per això, convidem a totes les ingovernables a participar d’aquest espai que és vostre i que hi porteu les vostres idees i projectes, perquè només entre totes ho farem tot!

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de Can Vies: