El Born — Centre Cultural, preservar la memòria democràtica

L’assemblea sectorial d’Arquitectura, Edificació i Territori de l’Assemblea Nacional Catalana ha convocat una concentració aquest dijous, 21 de gener, a les 17:14 h, davant del Born — Centre Cultural. L’assemblea territorial Sants-Montjuïc per la Independència secunda la concentració i crida a anar-hi.

Cal salvar el nom i l’orientació museogràfica del Born — Centre Cultural, i convertir en permanent l’exposició “Donec perficiam”, visitada per més d’un milió i mig de persones. Preservar el Born en el seu estat actual és preservar la memòria democràtica de la ciutat i del país, que té, l’any 1714, un episodi altament honorable de lluita per la llibertat civil de Catalunya davant la barbàrie absolutista –el feixisme del segle XVIII– del Regne d’Espanya. No podem imaginar que la ciutat de Nova York soterri, d’aquí a tres-cent anys, el monument memorial de les Torres Bessones.

No sorprèn que la pretensió d’ocultar el passat vingui dels hereus del franquisme. Sorprèn que els facin costat els qui havien defensat la recuperació de la memòria democràtica. Trist paper de l’Ajuntament de Barcelona, que no serva escrupolosament l’homenatge a la Ribera feta destruir als seus mateixos habitants. Hi ha aquella frase d’Ovidi Montllor, que hi ha gent que no li agrada que parlem, escrivim o pensem en català, i són la mateixa gent a qui no agrada que es parli, s’escrigui o es pensi. Són la mateixa gent que ara voldrien tancar el Born, reescriure la nostra història i fer-nos oblidar les llibertats perdudes.

elborn2016

Pots llegir la notícia original a la pàgina de Sants Montjuïc per la Independència: