Dimecres documentals (30 de març)


Aquest dimecres:
Pedrolo

Manuel de Pedrolo. Trencant l’oblit 

Producció: Fundació Manuel de Pedrolo i Zeba Produccions
Any d’emissió: 2015
Durada: 56 minuts
On: Seu de Sants-Montjuïc per la independència
Hora: 19.00
Sinopsi:
Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 1979, Pedrolo és l’autor de més de 120 llibres, entre els quals hi ha novel·les, obres de teatre, contes, poemes, articles d’opinió, etc. Va iniciar la seva relació professional amb la literatura fent de traductor d’obres, sobretot anglosaxones. Aquesta feina i la seva passió per llegir autors d’arreu del món van influenciar tant la seva obra que es va convertir en un literat avantguardista, tal com reconeixen molts crítics. Va ser un dels introductors de la novel·la negra i la de ciència-ficció al nostre país, va utilitzar un llenguatge i uns continguts avançats, indecorosos i censurats a l’època franquista, ja fos per motius polítics, religiosos o sexuals, i va ser l’autor d’una revolucionària i inacabada sèrie de novel·les, “Temps obert”.

Malgrat aquesta obra tan àmplia i variada, a Pedrolo se l’associa normalment a un únic llibre, “Mecanoscrit del segon origen”, l’obra més llegida del segle passat de la literatura catalana. Per què un gran nombre de lectors desconeix la resta de la seva obra? Quin paper va tenir Pedrolo en la recuperació i l’impuls de la literatura catalana? 25 anys després de la seva mort, és un escriptor oblidat?

“Manuel de Pedrolo: Trencant l’oblit” repassa la vida i l’obra de l’escriptor, indaga en el posicionament crític i polític expressat a través dels seus articles i cròniques als diaris, i sobretot intenta trobar les respostes del perquè d’aquest oblit.

Un nombrós mosaic de testimonis dibuixen la figura del prolífic escriptor: la seva filla Adelais de Pedrolo, directora de la Fundació Manuel de Pedrolo; amics com el pintor Lluís Trepat, el metge Eduard Llauradó I la pintora Mariona Millà; escriptors com Antoni Munné-Jordà, Josep Albanell, Margarida Aritzeta, Joaquim Molas, Jordi Coca o Joaquim Carbó; i altres professionals del món literari, com el crític Àlex Broch o l’editor Enric Borràs.

Pots llegir la notícia original a la pàgina de Sants Montjuïc per la Independència: