República Catalana, el millor exemple de democràcia participativa

dialegs republicans 2

Democràcia: és una forma d’organització de grups de persones, la característica predominant és que la titularitat del poder resideix en la totalitat dels seus membres, fent que la presa de decisions respongui a la voluntat col·lectiva dels membres del grup.

Referèndum: és una votació popular convocada pel poder legislatiu (parlament) o pel cap d’un estat amb l’objectiu que la ciutadania doni la seva opinió davant d’un determinat tema d’interès general…

Dues definicions extretes de la Viquipèdia en les quals el protagonisme recau a la col·lectivitat. Democràcia fa referència al sistema organitzatiu i referèndum a una estratègia per gestionar el sistema organitzatiu. A cop d’ull les dues paraules tenen un lligam indiscutible que sembla, en tots els casos, hagin d’estar associades una a l’altra, inseparablement.

Però una mirada al voltant nostre buscant exemples també ens diu que no sempre aquesta sintonia és una realitat. Pocs llocs del món s’organitzen amb aquesta coherència que aparentment semblaria una exigència. Per aquesta raó hem demanat a Patrick Renau i Esther Flubacher vinguin a explicar-nos com ho fan a Suïssa i, el més important, les raons per les quals porten a terme un model de presa de decisió que és costós però que implica a tota la ciutadania. El debat serà conduït per Liz Castro, que té experiència personal en la democràcia participativa dels Estats Units

Títol: Democràcia i referèndums, l’exemple Suís
Segon debat republicà
Lloc: Sala d’actes de Cotxeres
Dia i hora: 5 de maig a les 19 hores

Us hi esperem!

 

 

 

Pots llegir la notícia original a la pàgina de Sants Montjuïc per la Independència: