Comunicat per al Banc Expropiat

Des de l’Espai Obert de Sants, totes les individualitats i col·lectius que en formem part ens solidaritzem i volem mostrar el nostre suport amb les companyes que han gestionat durant gairebé 5 anys el Banc Expropiat de la Vila de Gràcia. També ho volem fer amb totes aquelles persones que l’estan defensant aquests dies davant el desallotjament. Alhora volem manifestar el nostre rebuig a l’atroç violència exercida pel destacament dels Mossos d’Esquadra que aquests darrers dies s’ha dedicat a agredir impunament gent que ha sortit al carrer.

El Banc Expropiat és un projecte col·lectiu, obert, assembleari i autogestionat que durant aquests anys ha recreat i teixit xarxes de suport mutu, solidaritat i empoderament de les persones desenvolupant tot tipus d’iniciatives i activitats que intenten resoldre des de la base els problemes i situacions de la gent. Uns problemes als quals la classe política professional que afirma representar-nos no ha donat solució. Ben al contrari, la seva anomenada “democràcia representativa liberal” i els seus polítics han fet tot el possible per afavorir els interessos privats d’uns quants en perjudici de la resta de la població. Volen sotmetre’ns a la misèria salvant la banca amb diners de totes nosaltres mentre retallen pressupostos de serveis bàsics i elementals i augmenten les partides econòmiques destinades als “cossos de seguretat de l’Estat”, que acabaran servint per a reprimir la lluita, la protesta i la resistència social com hem vist novament aquests dies.

La seva voluntat de domini i explotació per a enriquiment propi no s’esgota amb aquestes polítiques, sinó que s’extén amb el control a totes les esferes de les nostres vides: educació adoctrinant, esclavitud assalariada, cossos i sexualitats reprimides, oci i lleure mercantilitzats… És una cultura que ens obliga a competir amb altres persones per aconseguir una feina; que vomita cada dia humiliacions i odi cap als altres a través de programes de televisió, cançons sexistes i masclistes, pel·lícules de cinema, etc.; un sistema educatiu que etiqueta sense tenir en compte les nostres personalitats i ens prepara per a les necessitats del mercat capitalista perpetuant les jerarquies. És una cultura basada en la violència que es transmet cada dia a través dels mitjans educatius, legislatius, mediàtics, econòmics, religiosos, etc., i perpetrada sistèmicament i sistemàticament pels seus gurús: polítics, empresaris, banquers, mitjans d’(in)comunicació, sacerdots, militars… El Banc Expropiat és un projecte, com l’Espai Obert i molts d’altres, que lluita per la transformació social creant espais més justos, equitatius, formats per persones lliures i autònomes i basades en la solidaritat i el suport mutu. Peròexisteixen determinats individus, empreses i grups polítics que volen destruir aquest treball col·lectiu amb el seu desallotjament i demostrant un cop més el vergonyós pacte entre poder polític i diners.

Catalunya Caixa és una entitat bancària rescatada amb diners públics de totes nosaltres i que va iniciar el procés legal de desallotjament en el moment de l’ocupació quan aleshores tenia la propietat privada de l’espai. Un procés que ha seguit l’actual propietat privativa Antartic Vintage S.L., que forma part de l’entremat empresarial de la familia Bravo Solano; és tot un exemple de l’especulació immobiliària urbanística que pateix la nostra ciutat i que destrossa els nostres barris i la seva gent sent un dels responsables de la gentrificació a Gràcia. El Govern de la Generalitat és qui ha executat l’ordre de desallotjament i ha comandat els Mossos d’Esquadra, pagats amb diners públics, a protegir els interessos privats d’uns especuladors infonent terror al barri. Un cos policial que ha actuat amb brutal repressió contra la gent que s’ha manisfestat mostrant la seva solidaritat i defensant aquest projecte col·lectiu durant aquesta darrera setmana. Denunciem i rebutjem la violència cruel amb la qual ha actuat el cosdels Mossos d’Esquadra per a reprimir la lluita i la resistència social contra l’especulació i el capitalisme i que ha ocasionat nombroses persones ferides lleus i greus entre els manifestants i la resta de la ciutadania. Gran quantitat de proves gràfiques i audiovisuals mostren la seva actuació, més pròpia d’una psicopatia que d’individus que suposadament treballen per a la seguretat de totes nosaltres”.

Entre les nombroses persones ferides per la violència policial, es troba el nostre company de l’Espai Obert Jesús Martínez. A ell volem fer arribar una forta i sentida abraçada i el volem animar perquè es recuperi aviat de les ferides físiques i morals. El Jesús s’ha hagut de sotmetre a una intervenció quirúrgica a la mà arran dels cops de porra que li propinà un agent dels Mossos d’Esquadra quan cobria els fets i després d’haver-se identificat com a periodista de La Directa. Aquesta agressió suposa també una voluntat de silenciar una altra visió dels fets sobre la violenta actuació policial aquests dies a Gràcia i que difícilment trobem als mitjans de (des)informació de la premsa oficial i oficialista. Uns mitjans que inflen de força els responsables del desallotjament i de la violència del poder criminalitzant cínicament i hipòcritament, des de la seva posició acomodada i acomodatícia, la resistència social. I ho fan manipulant imatges d’altres èpoques i fets, cercant expressament i únicament testimonis que parlessin malament del Banc Expropiat i ignorant la violència policial; representen l’altaveu del poder. Però les xarxes socials van plenes de proves de la seva brutalitat i manipulació.

L’agressió suposa un atac a la llibertat d’expressió i de premsa de la qual els polítics professionals s’omplen la boca de manera cínica i hipòcrita; un atac al periodisme crític i amb voluntat de transformació social que exerceixen mitjans com La Directa. El nostre màxim suport i solidaritat amb el Jesús, les seves companyes de professió i totes aquelles que han sortit al carrer aquests dies a defensar el Banc Expropiat i denunciar l’especulació i el capitalisme que atenta contra les nostres vides. Si ens toquen a una, ens toquen a totes!

Els carrers seran sempre nostres!!!

Amb caputxa o sense, el Banc Expropiat es defensa!!!

El Banc Expropiat és del barri i es queda a Gràcia!!!

Espai Obert, 28 de maig de 2016

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de l'Espai Obert