Dimecres documentals (15 de juny)

Avi_et_traureAvi, et traure d’aquí

Producció: TVC (Sense Ficció)

Direcció: Montse Armengou i Ricard Belis
Any d’emissió: 2013
Durada: 75 minuts
On: Seu de Sants-Montjuïc per la independència
Hora: 19.00

Sinopsi:
“Avi, et trauré d’aquí!” Aquesta és la promesa i la lluita d’en Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat per força al Valle de los Caídos, sense el coneixement ni el consentiment dels seus familiars.

Inaugurat el 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s’ha convertit en la fossa comuna més gran d’Espanya.

Molts familiars lluiten per poder treure les restes dels seus parents del Valle i enterrar-los prop de casa. Però les dificultats, tant tècniques com de voluntat política, són moltes. Per aquest afectats, que el seu avi o pare reposi al costat de Franco és un greuge que va causar la dictadura i que la democràcia encara no ha reparat.

 

 

Pots llegir la notícia original a la pàgina de Sants Montjuïc per la Independència: