Rebaixes, de preus i de drets

Avui és el dia en que molts comerços comencen les rebaixes d’estiu. Però els drets laborals de les treballadores del comerç estan de rebaixes tot l’any.

Salaris bruts a jornada completa que no arriben als 900 euros al mes. Contractes parcials que no arriben a 500 euros al mes. Mobilitat i canvis d’horaris constants. Incompliment sistemàtic dels horaris de finalització de la feina. Jornades de 50 hores setmanals. Tot això en un sector on el 80% de les treballadores són dones, però on aquestes són pràcticament inexistents en els òrgans de direcció. Una situació que aquesta setmana ha posat damunt la taula l’article de Ada Hoste publicat al Catalunya Plural 

Per contra, grans empresaris com Amancio Ortega o Juan Roig obtenen ingents beneficis i són de les persones més riques de l’estat. Unes fortunes que superen els pressupostos en educació de les diferents autonomies, i que es veuen engrandides per l’evasió fiscal, legal o il·legal, que practiquen. Un imperi forjat sobre sous de misèria.

És per això que aquest matí les organitzacions de l’esquerra independentista Endavant i Coordinadora Obrera Sindical han decidit fer una passa per a denunciar aquesta situació i començar a treballar en l’autoorganització de les treballadores del comerç. És per això que han elaborat un catàleg per a denunciar aquesta situació, que han repartiit durant tot el matí en desenes de centres comercials, i han obert un web amb consells i idees per a l’autodefensa laboral en el sector del comerç.

Aquesta acció l’emmarquen dins la campanya “Sobiranies, drets, autodeterminació”. Els drets laborals de les dones són una de les peces clau del sistema que patim. El capitalisme patriarcal només pot funcionar amb salaris baixos per a dones i amb la feina de cures no remunerada. És hora de capgirar tot això guanyant drets. I això només serà possible si aquesta problemàtica ocupa un lloc central de la nostra acció política als centres de treball, al carrer i a les institucions.

Les militants d’Endavant i de la COS de Sants, han dut a terme l’acció al centre comercial Gran Via 2 de l’Hospitalet, mentre que d’altres companyes ho han fet a d’altres Centres Comercials i Supermercats d’arreu dels Països Catalans (Maquinista a Sant Andreu, Roca Village al Vallès, Corte Inglès a Tarragona, Vital a Gandia, Mercadona a Sant Sadurní,  Splau a Cornellà del Llobregat, …) on han repartit aquest llibret explicatiu, i que podeu seguir a xarxes socials amb l’etiqueta #DretsDeRebaixes

 

 

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat