27 i més, una veïna pot ser detinguda

Una veïna del barri, està en perill de ser detinguda pels Mossos d’Esquadra els propers dies. El seu delicte, defensar la universitat pública. És una de les encausades al judici dels “Som 27 i més” que des de principis d’any ja acumula 3 detencions, per tal de posar a disposició judicial a part de les encausades d’aquest cas.

A principis de gener, va ser detingut en Carles d’Igualada i dies més tard l’Oriol a Santa Coloma de Gramenet i la Cèlia a la Selva, i en dies posteriors l’Andreu al finalitzar una roda de premsa per denunciar el seu cas. Totes elles a mans dels Mossos d’Esquadra. Unes detencions que formen part de l’estratègia de no acceptació dels ritmes, irregularitats i imposicions d’un procés judicial que pretén empresonar 300 anys a 27 persones per l’ocupació del Rectorat de la UAB l’any 2013.

Les 27 persones imputades en aquesta causa han decidit no acatar les demandes judicials, no recollint els autos enviats i presentant batalla molt abans d’entrar a judici. En el cas del Carles, l’Oriol, la Cèlia i l’Andreu, els Mossos van portat les detingudes davant del jutge, i aquest els va deixar en llibertat prèvia comunicació d’obertura de judici oral.

Aquesta obertura, normalment, es fa mitjançant la rebuda d’una comunicació per carta. Una situació que sovint passa desapercebuda per a la majoria de veïnes de les persones implicades en qualsevol cas. El fet que les imputades de Som 27 i més s’hagin negat a rebre cap citació ha generat que el jutge tramités ordres de crida i cerca, les quals no foren comunicades a les seves advocades (com sempre es fa per vetllar la defensa d’una acusada). Amb les detencions de Mossos i la posterior posada a disposició del jutge, obliguen, en certa manera, a trencar aquest silenci de la repressió de bústia postal. Per tal d’esdevenir detenció, concentració davant la comissaria o jutjat, mobilització veïnal, resposta col·lectiva i acumulació de forces davant un procés judicial que té origen en l’any de mobilitzacions dutes a terme per professorat, administració i estudiantat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) entre el 2012-2013 amb el fet més mediàtic que fou la tancada en el Rectorat.

La tancada al Rectorat, no feia mes que reflectir el que succeeix a la Universitat, falta de democràcia. La comunitat universitària s’hi va tancar com a protesta en l’abril de 2013, com tants altres cops s’hi va fer lluita des dels anys 80s. En aquest cas era per l’aplicació de les mesures aprovades en el Claustre («parlament» de la UAB) contra el desmantellament de la Universitat Publica, la pujada de taxes i acomiadaments i per la repressió. L’equip de Govern mai va utilitzar cap segon per negociar res.

Segons la UAB, en data 5 de març de 2015, aquella protesta va causar danys per 384.000 euros. Una xifra desproporcionada i que a instàncies judicials va ser ampliada a 511.000 euros amb la intenció de ser embargats al conjunt dels imputats com a condemna prèvia a la celebració de judici. Una desproporció denunciada repetides vegades per les imputades ja que la mateixa UAB no pot justificar més de 15.000 euros de factures de Responsabilitat Civil.

Silvia Carrasco i Iniciativa per Catalunya Verds, impulsen la repressió.

En aquells dies, Sílvia Carrasco era la Vicerectora de la UAB, i en potestat d’això es va presentar a la comissaria dels mossos d’esquadra per a delatar 10 persones que havien participat a la protesta, entre ells un professor i un treballador de la UAB. Una denuncia que xoca frontalment amb la versió donada per la UAB el 5 de març de 2015 on negava que la UAB hagués denunciat a cap persona en concert.

Sílvia Carrasco, a part de ser vicerectora, és militant de Iniciativa per Catalunya els Verds a Sabadell, formació que actualment forma part de Catalunya En Comú i que diu defensar l’educació publica, i solidaritzar-se amb les persones encausades. Certament un acte hipòcrita a tenor dels fets demostrats. Delació de les persones que protestaven i inflada deliberada de les responsabilitats civils per a criminalitzar la resposta popular i col·lectiva en defensa de la Universitat Pública.

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat