Contra la repressió, tornem a l’Estació

Tot i que el cartell portava per lema “Defensar la República no és cap delicte”, la convocatòria d’aquesta tarda del CDR per a envoltar l’Estació de Sants, neix de la necessitat de denunciar la situació judicial de les persones encausades durant la vaga general del dia 8 de novembre, i que al barri va tenir un dels seus episodis a les vies de l’AVE.

No obstant, el context en el que es prepara aquesta mobilització, no hi entrava la possibilitat que fos una més de les respostes populars als empresonaments  i exili forçat de 6 diputats del Parlament de Catalunya, i encara menys, la possibilitat de la detenció i empresonament del President Puigdemont a Alemanya, quan va ser interceptat a l’autopista en el seu camí entre Finlàndia i Bèlgica. Una operació policial que va comptar amb el suport del servei secret espanyol en terreny europeu, i que a hores d’ara es desconeix els detalls i per tant les possibles il·legalitats que l’espionatge espanyol hauria pogut cometre per fer efectiu el seguiment del vehicle del 130 è. President de la Generalitat de Catalunya, en territori on judicialment no hi tenen competències.

Fet i fet, l’origen repressiu dels empresonaments, detencions, exili o judicis dels vaguistes és el mateix. La pressió judicial i política sobre qualsevol expressió de la legitimitat de l’1 d’octubre en el que més de dos milions de catalans i catalanes van votar un futur de llibertat per a la República de Catalunya.

El dia però, començava tens. Encara calents els cops, encara tendres les ferides acabades de cosir de divendres i diumenge, fruit de la violència dels mossos davant de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona. Aquest matí altre cop, els CDR’s d’arreu del país sortien a les carreteres a tallar la circulació a l’AP-7 a l’Ampolla pel centre del país, i a Vilademuls al nord, A-2 a Soses i a Alcarràs, o N-340.

Un cop més, el control del territori en mans de l’organització popular i la incapacitat de gestió de la situació a mans d’uns mossos d’esquadra ha fet que es repetissin les imatges on la policia colpejava els cossos immòbils sobre l’asfalt, arraulits i entrellaçats. Només la violència ha trencat els murs humans. I és que, les mobilitzacions es multipliquen i la convocatòria d’avui a Sants presagiava incertesa. I la manca d’efectius dels mossos, ha fet que haguessin de triar entre solucionar amb violència alguns talls i reobrir el trànsit o atendre la possible invasió de la Estació de més trànsit de tot l’Estat. Finalment, el dispositiu policial al barri ha estat molt nombrós, cosa que ha facilitat que a Terres de l’Ebre no hi hagués prou efectius per a dissoldre les protestes a les carreteres.

Des de primera hora de la tarda el blindatge de l’Estació s’ha fet evident amb una dotzena llarga de furgons visibles, tanmateix s’ha tallat l’accés al metro en el seu transbord subterrani i les usuàries havien de sortir al carrer per a moure’s d’una línia a l’altre. A l’asfalt els furgons al cel un helicòpter dels mossos de trànsit i entre uns i altres un furgo molt especial a l’aparcament superior de l’Estació del que més endavant us en parlarem.

Tot i que el cartell convocava a les 18:00 a la plaça de Joan Peiró, algunes dotzenes de veïnes han quedat prèviament a plaça de Sants per acumular forces i arribar ja amb un gruix important a la cita inicial.

Amb l’arribada a l’Estació, i un intent d’entrar-hi, els efectiu policials s’han posicionat a cada metre en la zona de portes impedint avançar la mobilització. No obstant, l’objectiu de la marxa era ser prou gent per envoltar tot l’edifici. El miler llarg de manifestants s’ha anat estirant, i ha començat a caminar pel lateral del passeig de Sant Antoni i fins arribar a la plaça dels Països Catalans i retorn a Joan Peiró passant pel costat de l’estació d’autobusos. A ambdós costats, portes barrades, que dificultaven fins i tot, la sortida de les viatgeres que tenien Sants com a destí, càntics per la República, i contra els mossos, a qui els recordaven “El vostre conseller és a la presó”, i “El nostre President és a la presó” o instant-los a no fer costat a “aquesta dictadura”.

Desprès de dues voltes a l’edifici, la mobilització s’ha reagrupat al punt inicial de Joan Peiró, on amb pancartes esteses a terra s’ha fet lectura del manifest de suport a les encausades per l’ocupació de vies del passat dia 8 i que aquesta setmana tenien cita davant del jutge. Cita a la que molts dels encausats no hi han anat perquè no en reconeixen la legitimitat.

Pocs minuts desprès de la lectura del manifest la mobilització s’ha desconvocat sense incidents.

#SenseEncaputxats?

Durant el cap de setmana, ha saltat la polèmica a xraxes i mitjans, per la presència de manifestants que portaven la cara coberta davant els cordons policials. Un debat que ve de lluny i no és cap novetat per a les persones que fa anys que militen en l’anticapitalisme i els moviments socials. I encara que en determinats casos, alguns infiltrats policials han fet us de passamuntanyes i altres peces de roba per tapar-se la cara, la impunitat amb la que treballen, no els fa necessari ni tapar-se per a protagonitzar incidents ni molt menys per infiltrar-se a les manifestacions. Certament si els que van baixar a les vies el 8 de novembre ho haguessin fet amb unes mínimes mesures de seguretat, aquesta setmana no estarien pendents d’un jutge.

Furgo E-700 contra direcció

Com ja hem dit, entre l’helicòpter del cel de la ciutat i els peons armats dels mossos d’esquadra, hi havia una furgoneta aparcada a sobre l’estació. Aquest vehicle logotipat dels mossos d’esquadra i amb nomenclatura E-700 estava aparcat a la plaça dels Països Catalans a l’inicia de la mobilització, però quan les manifestants han començat a voltar, ha pujat contra direcció per la rampa d’accés a l’aparcament de les empreses de lloguer de vehicles, situant-se així en un punt elevat. Un furgó que aparentment és igual a la resta, però en el que s’evidencia una antena exterior de grans dimensions que el permet estar comunicat tant amb l’helicòpter d’on rep imatges en directe, com amb la resta d’unitats i amb els agents que des del punt elevat han estat filmant tota la gent. Aquesta furgoneta està equipada amb centenars de milers d’euros de material informàtic i de comunicacions, capaç de processar en temps real les imatges dels manifestants i transferir-les a la seva base de dades on , al seu temps les pot creuar per posar nom i cognom a cada manifestant i saber en quina altra mobilització ha participat. En poques paraules, “El gran germà” fet realitat. Per aquest motiu, entre molts d’altres, les activistes més expertes, tendeixen a vestir dessuadores amb caputxa i visera, o un tapaboques a l’alçada del nas. Mantenir l’anonimat, forma part de l’estratègia d’autodefensa necessària per a seguir lluitant l’endemà i durant molts anys. No tothom treballa a l’empresa de la família, ni te plaça de funcionaria assegurada, o no te un entorn laboral de confiança que els garanteixi no ser acomiadats si es fan públiques les imatges de les protestes. L’anonimat garanteix que avui puguis protestar i demà donar-li classes de repàs escolar al fill del policia que avui t’ha colpejat, l’anonimat permet tornar demà a la caixa del supermercat sense pensar si el jefe o un client feixista et reconeixerà i pressionarà perquè et facin fora, o l’administrador del pis on vius no et renovi el contracte. I és que més enllà del discurs naif del donar la cara, al llarg de la història dels moviment d’enfrontament als estats i al poder, per donar la cara sempre ha estat millor posar-se la caputxa. Ho saben les Zapatistes on totes som Marcos, els Palestins sota les urpes del Mossad durant cada intifada, ho saben les desobedients basques als murs populars amb perruques i caretes i fins i tot els anonymus  que viuen sota de casa teva i que vesteixen la màscara característica. Doncs el de menys, és el personalisme i els lideratges visibles als que poder escapçar, sinó garantir la seguretat d’aquelles que ho donen tot i no demanen res. Bé si, demanen que no se’ls criminalitzi quan donen la cara, mentre reben crítiques des dels sofà o la tertúlia radiofònica matinal.

 

 

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat