Incident racista a l’Estació de Sants

Ahir nit una piulada ens posava en alerta, el compte de Es racismo, ens feia públic un vídeo on veiem que un agent de seguretat privada molt nerviós i alterat vol intimidar a un usuari de l’estació. Un vídeo que a hores d’ara ja te més de 100.000 visualitzacions i s’està fent viral. A la seqüència, es veu com amb actitud xulesca, assalta al jove, i li demana la documentació. Ho feia en la zona de lliure circulació, fora de la zona de controls i vies, qui està essent objecte de l’assalt pot no portar bitllet i transitar per l’estació amb llibertat, Tal i com fan moltes persones que han de passar de la plaça Joan Peiró a plaça dels Països Catalans i viceversa.

Els agents de seguretat privada no estan autoritzats a demanar el bitllet de transport a cap ciutadà, i és tasca exclusiva dels revisors de l’esmpresa ferroviaria. Tal i com ens diu un advocat consultat, que ens alerta que aquesta actuació del vigilant està prohibida pel Tribunal Europeu dels Drets Humans.

“Només pot obrir acta de denuncia amb presumpció de veracitat per una infracció administrativa un funcionari públic”. “Per tant el vigilant ha d’esperar que arribi un funcionari de RENFE per poder-li demanar el bitllet. Sempre i quan el vigilant privat tingui un indici que viatjava sense bitllet (com per exemple saltar-se els tornos de l’estació)”. “Sinó té cap indici, només perquè és negre, està actuant per profiling racial i, per tant, està prohibit segons el TEDH”.

Així doncs, l’actitud de l’agent seria un abús de poder. Tal i com ja ens alerta la piulada inicial, aquest abús de poder, és fruit de la criminalització a la que estan sotmeses les persones racialitzades i que permet que qualsevol persona amb una armilla groga i porra es cregui que pot abordar a una persona racialitzada, intimidar-la exigir-li allò que està fora del seu abast legal i mantenir una actitud violenta (empentes, crits,…) vers les persones més desprotegides.

Segons informa aquest mateix fil de piulades, l’incident ha acabat amb la identificació de l’agent de seguretat privada a mans del cos de Mossos d’Esquadra i amb el noi amb llibertat de moviments i sense cap sanció -si hagués comès alguna infracció, no hauría acabat així entenem-, cosa que reforça el relat segons el qual l’incident ha tingut un rerefons racista. Caldrà saber si les administracions competents, pensen fer alguna cosa al respecte, ja sigui l’empresa ferroviaria, fiscalia o qualsevol institució pública -part implicada en la gestió de la infraestructura-.

De fet, l’agent implicat en aquest incident, Ha esta identificat per un altre usuari de l’estació com la persona que fa pocs dies li va respondre amb males maneres, quan s’hi va adreçar en català.  Estem doncs davant d’una persona que a totes llums actua de manera prepotent en més d’una ocasió, i ho fa sota l’ampara de l’empresa pública de Ferrocarril, i dins un equipament públic com és l’estació de Sants. Cal doncs preguntar-se fins quan han de durar aquestes actituds, i quines accions preten fer el gestor ferroviari i les institucions públiques al respecte.


Incident racista a l’Estació de Sants was first posted on Febrer 15, 2019 at 10:51 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat