50 anys de l’AE Joan Maragall

Fa escassos dies us parlàvem dels aniversaris que el cap de setmana havien celebrat 4 entitats del barri. 50 anys, son molts, i no gaires entitats poden presumir-los, més si aquesta entitat te la rotació habitual de l’associacionisme juvenil. L’agrupament Escolta Joan Maragall, està de celebració i és per això que li hem demanat al Javi, un dels impulsors de l’esdeveniment, que ens contesti algunes preguntes sobre l’aniversari.

Als anys ’80, el cançoner del cau, tenia un himne no oficial que deia “En un local del carrer Badal, cutre i marginal, penjat del cinturó, la cosa fa pudor…”, per descriure com era el local que l’Associació de Veïns de Badal havia cedit a tocar del cinturó (encara descobert). Abans, havia tingut la seva seu al carrer Cros, a l’escola Barrufet (al carrer Rei Martí) , o Proa… On es reuneixen ara els nens i nenes del cau? teniu lloc estable i assegurat per any?

Des de farà uns 10 anys o més ens trobem a l’escola de Practiques, la qual ens deixa una sala molt gran i els patis per fer-ne us tots els dissabtes a les tardes.

2.Durant anys, la incertesa de local, va portar a replantejar-se la continuïtat del projecte i la davallada d’infants. Com teniu ara les unitats? quanta gent forma part de la família del cau?

Actualment som prop d’uns 100 infants, més de 20 per a cada unitat (follets, llops, raiers i pioners), més uns 20 caps (monitors) que preparen activitats i dinàmiques pels caps de setmana i els campaments. Gairebé totes les unitats estan plenes i tenim llista d’espera pels mes petits.

Ens podeu explicar breument com funciona la dinàmica del cau? qui hi pot participar? quins grups d’edat hi ha? quines activitats hi feu?

Hi han 4 unitats ara mateix: Follets (de 6 a 9 anys), Llops (9 a 12), Raiers (12 a 15) i Pioners (15 a 18). Cada unitat queda cada cap de setmana a les 16:30 per fer dues hores i mitja de cau amb activitats pedagògiques per assolir uns objectius trimestrals. A mes, també es fa una excursió cada trimestre, la sortida de passos a començament de curs, els campaments de primavera tot l’agrupament conjunt i els d’hivern i estiu per unitats. Pot participar tothom que hi vulgui, sempre hi quan tinguem places a la seva franja d’edat.

També durant l’any van sorgint altres activitats associatives o que muntem nosaltres mateixes, com l’Acampasants o sant Jordi.

Històricament l’educació en el lleure ha estat un dels puntals de l’educació amb valors. Dels caus en sortien les primeres fornades d’insubmisos al servei militar, voluntàries per a ajudar entitats, i forts lligams amb la defensa de la cultura o el territori. Segueixen vigents avui en dia aquests valors? com els treballeu?

A hores d’ara estem molt compromesos en oferir una educació mes enllà de jocs que puguin distreure als infants i joves. Des de començament de curs es fa un seguiment pedagògic i ens marquem uns objectius a treballar segons les necessitats del grup i de cada infant per poder completar l’etapa educativa durant la seva infantesa. A mes, com a Escoltes Catalans defensem uns valors tot i que no de la manera mes tradicional, sinó que intentem encarar-los de manera que s’adaptin a l’actualitat. Per exemple, no posem en practica cap manera de treballar semblant a la militar, moviment lligat íntimament a les arrels de l’escoltisme, però adaptem algunes tradicions a la manera de fer dels infants i joves que tenim.

Dissabte passat, unes 150 persones van poder gaudir de la festa del 50 anys del cau. Com sorgeix la idea de fer aquesta festa, al carrer, amb les veïnes? què hi vareu fer?

No tots els anys es celebra el 50 aniversari, així que vam decidir muntar una festa no només tancada a la nostra entitat, sinó per a tot el barri, ja que nosaltres en formem part d’aquest i li donem vida com totes les altres entitats. Es per això que volíem oferir un espai que poguessin gaudir les veïnes i alhora també participessin altres entitats. D’aquesta manera podíem fer visible la feina que fem.

La programació del dia va començar amb una gimcana pel barri que dinamitzaven caps, joves i les families del cau, que acabava al passeig de Sant Antoni al costat de l’estació de Sants. Allà fèiem un dinar popular cuinat pel Casal independentista de Sants, i la tarda va estar plena de tallers organitzats principalment per entitats del barri. Finalment vam voler acabar amb un ambient mes festiu amb uns concerts mes dirigits pel jovent mentre la barra oferia menjar per sopar.

En algunes de les fotos de família que hem vist a xarxes, veiem que diverses generacions d’ex-escoltes van venir a fer pinya i retrobar antics companys i companyes. Això ens fa pensar que els lligams que s’estableixen en aquest tipus d’entitat van més enllà de passar la tarda el dissabte o fer excursions de tant en tant. Quin és el secret ?

Son moltes hores que passem juntes i vivint experiències inoblidables, ja siguis infant o cap, i això enforteix els vincles que ens uneixen. Les relacions entre nosaltres sempre tenen molts records difícils d’esborrar i mes especialment quan has crescut juntament amb les teves companyes i totes han aportat un gra de sorra pel teu creixement personal.

 


50 anys de l’AE Joan Maragall was first posted on Maig 16, 2019 at 11:15 pm.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat