La Burxa 227 ja és al carrer

Des de la refundació que va experimentar la Burxa la passada tardor, la publicació de comunicació popular de Sants i barris veïns ha passat de ser mensual a fer-se en paper cada dos mesos. Per l’edició dels mesos de juny i juliol, el tema central ha estat la defensa del dret a l’habitatge i contra la màfia immobiliària, és a dir, en la defensa del bloc del carrer Gayarre 42 i contra les pràctiques d’Antonio Fernández Bardón i l’empresa Desokupa a qui ha contractat per tal d’intentar fer fora del bloc a les seves veïnes. Trobareu el reportatge sobre el cas Gayarre a la pàgina 9 a la secció “A fons”.

Un tema, el de l’especulació i les pràctiques mafionses que ja podem trobar tant a l’editorial de la pàgina 2 com a la ressenya de la presentació de la campanya “És de mínims” que Endavant va fer al Casal Jaume Compte pocs dies desprès de l’intent de desallotjament il·legal i que va comptar amb la participació dels grups d’Habitatge de Sants i de Les Corts i el diputat de la CUP, Carles Riera. També a la crònica de barri, podreu trobar els aniversaris del mes de juny, i que ja us vam explicar en anteriors entrades de SantsViu.

Les pàgines d’actualitat, toquen dos temes que a SantsViu també vam tractar en el seu moment, d’una banda el desallotjament per part dels mossos d’esquadra de l’espai de Can Migra, ocupat el passat 1 de maig al carrer Galileu (en podeu veure aquí la nostra crònica) i la situació del Refugi 819 que nosaltres vam tractar gràcies a la col·laboració de l’Agust Giral en aquest altre article.

A l’apartat de “Col·lectius del barri”, un de nova creació i un dels més veterans. L’ampliació del contracte d’arrendament a La Fira dels terrenys que ocupa a Montjuïc, sumat a la poca transparència del procès i les oides sordes de l’ajuntament per a treballar les propostes veïnals per a les 27 hectàres de terreny municipal que actualment explota La Fira a preu de ganga ( 2 cèntims d’euro el m2), han fet que les veïnes dels diferents barris propers al terreny s’hagin organitzat a l’entorn del manifest “La Fira o la Vida”, i que podreu llegir a la pàgina 6, al costat de la conmemoració dels més de 30 anys del col·lectiu d’artistes de Sants, que ja des dels anys ’80 ha viscut arrelat a les lluites del barri.

La pàgina 7 és per a un final de curs molt especial, el de l’escoleta popular de la Bordeta, que enguany tanca el primer curs amb molt bona nota. Moltes i diverses activitats entre abril i juny, descobertes i visites a entitats del barri, jocs i aprenentatges que l’any vinent tornaran a les portes del bloc ocupat que hi ha davant de la plaça Joan Corrades.

Sabeu quant d’espai ocupen els esports competitius dins un patí d’escola? sabeu qui juga majoritàriament a aquests esports? hi ha alternatives educatives a les que actualment hi ha a la majoria de patis d’escola? Aquesta disposició del joc te alguna relació amb els rols de gènere i com es traslladen més enllà del pati a la societat? son respostes que podeu trobar a la pàgina 8 de la Burxa en un article molt recomanable a cura de Equal Saree, que es dedica a l’urbanisme i arquitectura amb perspectiva feminista.

L’esport però, més enllà de practicar-se als patis de les escoles, li cal llocs especifics on practicar-se i des de fa força anys, el barri de Sants està mancat d’un dels gran equipaments que havia tingut a La Bordeta. El tancament del Camp de la Magòria i les múltiples variacions al plà general metropolità, han fet que un tancament provisional de 2 o 3 anys ja en porti 7. Un túnel en el temps que sembla tenir llum a la sortida a jutjar per l’estat de les negociacions de la Taula d’Esports que aglutina 26 entitats del mon esportiu del barri i que farà retornar del camp de l’Energia a la Bordeta amb l’obertura a concurs de les obres que ho han de fer possible.

Ja la pàgina 11, l’espai Feminista de Sants explica de forma directa les sensacions de les dones alhora d’afrontar les vistes ginecològiques, tant pel que fa a les instal·lacions, com al tracte rebut pel personal sanitàri i com de minoritzada està la sanitat pel que fa als serveis i atenció a les dones en oposició a les dolències i tractaments que pateixen els homes. Una forma més de discriminació que les feministes del barri volen denunciar. A la mateixa pàgina i en un segon article, comença un debat que es preveu més llarg. La prostitució. En aquest escrit s’aposta per un abolicionisme on els perseguits siguin els beneficiaris dels serveis sexuals -ja siguin clients o proxenetes- i no les dones que l’exerceixen.

Ja per tancar el numero d’aquest mes, la portada de la Burxa de juny de 1999 ens recorda que el soterrament de les vies va ser una lluita llarga i no exempte de conflicte socials, l’espai creatiu de la Xinxa de Sants, l’agenda dels propers mesos i les ressenyes musical, i editorial tanquen un número que ja no tornarà fins a festa major amb tota la programació de carrers i espais unitàris

Recolliu l’exemplar de la Burxa als punts habituals o consulteu-la en línia clicant aquí

 

 


La Burxa 227 ja és al carrer was first posted on Juny 21, 2019 at 4:03 pm.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat