l’Espai Feminista es mobilitza contra la violència masclista

Des dels inicis, el projecte de SantsViu ha tingut clara una cosa. Els feminicidis, com a expressió màxima de la punta de l’iceberg de les violències que pateixen les dones havien de ser denunciats, tots. I així ho hem anat fent al llarg dels anys, comptabilitzant i ressenyant els assassinats masclistes dels darrers anys, impulsant el mapa dels feminicidis als Països Catalans.

28 en vam comptabilitzar l’any 2016, 11 l’any 2017, 19 l’any 2018, i en el que va de 2019 ja en portem 12, 5 en poc més d’un mes arreu dels Països Catalans.

No és d’estranyar doncs que des de l‘Espai Feminista de Sants, impulsor de les dues darreres vagues feministes del 8 de març, focalitzin part de les seves demandes en la violència que pateixen les dones en la seva quotidianitat. És per això que el passat 25 de juny, van impulsar una concentració contra la violència masclista, on posar de relleu que quan s’ataca a les dones amb violència física és per impedir que parlin, que es queixin, que s’organitzin, que decideixin i passin a l’acció. Una acció que empodera i les fa guanyar drets en cada nova reivindicació articulada i organitzada.

És per això que durant la concentració es va fer lectura pública d’un manifest que us compartim integrament:

Manifest contra la violència masclista

Des de principi d’any, encara no 6 mesos, set dones han estat assassinades a Catalunya, deu als Països Catalans i 32 a l’estat espanyol. Aquests assassinats són només la part més visible i crua de la violència masclista que cada dia patim les dones d’arreu del món i el patriarcat és la causa.
Fa segles que el patriarcat ens ha fet creure que les violències masclistes són el càstig que les dones mereixem per no ser submises; per vestir com volem; per tallar una relació que rebutgem; per no ser “bones dones”.
Durant segles, hem patit aquestes violències i alhora ens han dit que és culpa nostra per provocar-les. Durant segles ens han fet sentir culpables i avergonyides per ser violentades i hem callat. Ho hem fet per por, per no exposar-nos, per no anar a la folguera, per no ser  culpabilitzades o fins i tot com a forma de supervivència.
Aquest silenci ha estat una peça clau del patriarcat. Però, cada cop més dones i, cada cop, més fortes i més unides, hem decidit no callar.
Col·lectivament ens hem mirat i hem començat a posar paraules a allò que totes, en un moment o altre, d’una forma o altra, hem viscut.
Ens hem alçat ben fort. Assenyalem les violències i juntes, soscaven el patriarcat que ens vol submises i en silenci.
Juntes hem decidit no callar: per destapar l’assetjament que patim, per dir ben fort que tenim dret a sentir-nos lliures i a comportar-nos com vulguem, per denunciar al carrer que la suposada justícia és profundament patriarcal i cridar: #jo sí que et crec, davant dels tribunals i les lleis que encara neguen i no reconeixen les violències masclistes.
Juntes hem decidit no callar: quan veiem que dones, lesbianes i trans, són assetjades o increpades en públic, hem posat en qüestió, el concepte de consentiment en les relacions esporàdiques de parella…perquè només un sí és sí. Juntes hem decidit no callar: Exigim l’absolut respecte i tots els drets de tota persona amb identitat sexual i de gènere dissident, denunciem les violències que reben les persones que exerceixen el treball sexual i la prostitució, així com el respecte pels seus drets. Hem perdut la por a parlar de la violació: en podem parlar, la podem explicar, podem sobreviure. De cap manera la por a la violació pot limitar els nostres moviments i els nostres drets.

Juntes hem decidit no callar: i denunciar la violència institucional exercida contra les dones que es troben en situació de vulnerabilitat per un sistema patriarcal i capitalista que ataca fonamentalment, la dignitat de les dones.

Juntes hem decidit no callar: i denunciar la repressió contra el moviment feminista, tant per part de la Generalitat com de l’Estat espanyol que estan sancionant les mobilitzacions de la vaga feminista de l’any passat.

Juntes hem decidit no callar: davant de qualsevol mena de violència institucional i manifestar el nostre compromís en la defensa de la democràcia i les llibertats al nostre país. Cridant ben fort:
“No a la Llei Mordassa”,
“Tanquem els CIES”,
“Llibertat per les preses polítiques i per totes les dones injustament preses”,
“Dones lliures en territoris lliures”.

Juntes hem decidit no callar: perquè s’eliminin totes les traves existents per a les dones que estan en situació irregular administrativa, a causa de la Llei d’Estrangeria, per defensar el dret de totes les dones, sense excepció, a decidir lliurament si volem ser mares o no, i el dret a l’avortament lliure i gratuït.

Totes juntes, amb petits gestos i grans manifestacions, hem decidit no callar i en fer-ho, estem minant l’ordre establert, estem soscavant l’ordre
patriarcal.

I avui ens trobem aquí, en aquest mural que vam pintar juntes el 8 de març passat, per recordar, posar nom i tenir present les dones assassinades per la violència patriarcal. A Catalunya en són set, però cada dia assassinen dones en algun lloc del món pel fet de ser dones.
Recordem a Beatriz de 29 anys, a Isabel de 36 anys, dones assassinades al País Valencià i a la jove de 14 anys assassinada a Mataró, fa dues setmanes. I a Mònica de 49 anys, assassinada a Terrassa, desapareguda des de l’agost de 2018 i trobada la setmana passada.

Recordem a cadascuna de les dones assassinades o violades arreu.
Per elles i per totes les que avui no mencionem, però que tenim sempre presents, volem fer un minut de soroll, per treure la nostra ràbia, la nostra indignació i que ens sentin ben fort.
NO CALLAREM!!!

Espai feminista de Sants

La lluita de l’espai feminista però continua més nellà de la vaga i de la concentració i ja pel proper 2 de juliol han organitzat una xerrada a la plaça de Sants sobre l’esxplotació laboral en condicions de semi esclavisme que pateixen les dones temporeres a la recollida de la fruita a Huelva.


l’Espai Feminista es mobilitza contra la violència masclista was first posted on Juny 27, 2019 at 3:30 pm.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat