Davant les agressions sexuals i a menors no acompanyats, prenem posició.

Davant dels darrers esdeveniments esdevinguts a diferents localitats dels Països Catalans, on s’ha volgut vincular agressions sexuals o d’altre tipologia amb la presència de menors no acompanyats, el plenari de Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta acorda prendre posició i fer-la pública. Us la fem arribar integrament

El dijous 5 de juliol un grup de persones va intentar entrar a un alberg del Masnou que acull menors estrangers després que el cap de setmana anterior un noi del centre fos detingut pels Mossos per tocaments i temptativa d’agressió sexual a una noia. L’intent d’entrada a l’alberg es va saldar amb un detingut (antifeixista) i 6 ferits (4 menors, un educador i un vigilant de seguretat). Entre els atacants del centre hi havia membres de grups d’extrema dreta com Vox i Els segadors del Maresme.

Abans de l’atac al centre, el 3 de juliol, la Xarxa d’Acollida Popular del Maresme havia fet públic un comunicat (que podeu llegir al final i a l’adjunt) que se solidaritzava amb la víctima de l’agressió masclista i s’oposava a l’intent de criminalitzar tot el col·lectiu de joves migrants.

Creiem que aquest comunicat va en el mateix sentit que el posicionament del nostre plenari del 4 d’abril (en adjunt). Per això us proposem:

     1) Difondre el comunicat de la Xarxa d’Acollida Popular del Masnou.

     2) Donar suport a:

– Les accions de condemna a l’agressió masclista a la noia del Masnou.

– Les exigències a la fiscalia i a les administracions per tal que els participants a l’agressió contra l’alberg no quedin impunes com ha succeït, fins a dia d’avui, amb els agressors del centre de menors de Castelldefels.

Seguim treballant per a una acollida digna.

Comissió de SHB Acullen

Una línia de treball de denuncia de les agressions  que ja van decidir arran de les violentes protestes al centre de menors de Castelldefels i Canet, i que van fer que la comissió del barri que tracta l’acollida de migarnts es posicionés d’aquesta manera:

Posicionament de SHB Acullen (acordat al plenari del 4 d’abril de 2019)

En els darrers temps hi ha hagut dos tipus d’esdeveniments, de diferent naturalesa i gravetat, que fan convenient unes pautes d’actuació comunes de la nostra plataforma:

— Agressions xenòfobes contra centres de menors estrangers, de caire individual (Canet) o grupal (Castelldefels).
— Mobilitzacions veïnals que relacionaven la delinqüència i l’incivisme amb menors estrangers o amb persones immigrades i proposaven resoldre el problema de la seguretat bàsicament amb l’augment de la presència policial.

La nostra posició com a plataforma és:

1) En el cas d’agressions xenòfobes tindrem una actitud de denúncia de les persones responsables i  l’exigència d’actuació immediata dels Mossos, de la fiscalia i de les administracions (Ajuntament i Generalitat). Per donar visibilitat i força a aquestes exigències promourem concentracions, manifestacions i altres accions en els nostres barris o donarem suport a les que es convoquin en altres llocs.

2) Com aprofundiment del compromís inicial de la nostra plataforma de “no donar suport a cap manifestació o activitat contrària a l’acollida”, no participarem ni donarem suport a cap mobilització que, directa o indirectament, relacioni col·lectius de persones immigrades amb problemes de
seguretat o incivisme, perquè és una deformació de la realitat que serveix per atiar la xenofòbia i el racisme. Cal recordar que fins i tot quan una o més persones han participat en una agressió o una activitat incívica la responsabilitat és sempre individual i mai del conjunt del col·lectiu al qual pertanyen.

Creiem que la seguretat no es pot resoldre només des d’una lògica policial, sinó que cal relacionar-la amb la satisfacció de les necessitats  socials bàsiques, la lluita contra les desigualtats, el racisme, el patriarcat, l’especulació… i l’exigència als poders públics d’un tracte digne vers la ciutadania.

3) Pensem que la difusió d’aquestes posicions no s’ha de fer només com a reacció davant d’esdeveniments sinó també de forma preventiva amb xerrades, mitjans de comunicació, xarxes socials i altres mitjans al nostre abast.

4) Aquest posicionament és el marc per a una reacció ràpida de la nostra plataforma, però caldrà tornar a autoconvocar-nos com a plenari d’entitats si nous esdeveniments ho demanen.

Per demà, dimecres 10 de juliol l’organisme santsenc ha convocat l’habitual mobilització mensual enmarcada en la lluita antiracista.

 


Davant les agressions sexuals i a menors no acompanyats, prenem posició. was first posted on Juliol 9, 2019 at 3:21 pm.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat