4 bodegues del barri protegides per l’ajuntament

Que l’especulació ens fa fora de casa i del barri és un fet que avui en dia poca gent pot negar, finalitza un contracte de tres o cinc anys, la propietat en vol treure més rendiment, t’apuja el preu i si no el pots pagar, ja t’ho faràs. Maletes i cap a un altre lloc, desapareixes del barri i ni els teus veïns de bloc noten la diferència. Però… que passa quan aquesta situació afecta als comerços? doncs que a part de marxar-ne l’arrendatàri, marxa també el model de negoci que allà s’hi practica. Allà on hi havia una botiga de queviures, ara hi tenim un bar, allà on hi teniem una bugaderia ara hi tenim un bar, allà on hi teniem una fusteria ara hi tenim un bar… nomès per citar tres exemples del que ha passat en pocs anys a la plaça Osca.

Des de l’ajuntament, s’han proposat que les bodegues de barri que poden veure perillar la seva activitat comercial es veguin obligades a tancar fruit d’aquesta substitució d’activitat. Una trentena d’establiments d’aquest tipus es veuran afectats per la regulació impulsada per la casa gran, i quatre d’aquests establiments son al barri.

La Bodega Carlos, al carrer Rector Triador 27, la Montferry a Violant d’Hongria 105, La Salvat a SAgunt amb Andalusia i la Nadal a Constitució 130. Una nova normativa però, que segurament ja arriba massa tard per a la bodega Carlos, a qui el lloguer se li ha acabat i la propietat n’ha venut el bloc a un fons immobiliari. Potser aconseguirem que el nou edifici, hagi de mantenir una bodega als baixos però això explique-li a qui ha de tancar.

Perquè protegir un tipus d’activitat amb la vigència d’activitat pot ser una bona mesura, però en cap cas la única, doncs com altres comerços emblemàtics del barri han desaparegut a pesar de plaques centenaries o a pesar del seu valor patrimonial, ni “El rey de las gorras”, ni la “Casa del pollets”, ni tants altres comerços centenaris s’han salvat de la destrucció voraç de la gentrificació, el turisme i allò que els estaments del tot està en venda en diuen “progrès”.

Quan tot siguin bars, anirem a la plaça Osca, i ni fruita, ni bugaderia ni fuster que faci res a mida, i el cambrer ens indicarà on és el Carrefou, l’autorentat de roba i l’Ikea més proper. Perquè si el que es vol és protegir al petit comerç, i evitar la gentrificació, protegir llicències de bodegues és el mateix que mirar el dit, quan el problema és la lluna que assenyala el mateix. Quines polítiques concretes es fan per reduir i minimitzar el turisme a la nostra ciutat? quins model comercial impulsarà aquest nou govern de Colau i Collboni i avalat per Valls? més centres comecials? més creuers? ampliació d’horaris comercials? Més hotels i places turistiques? Si volem evitar que el comerç desaparegui, fem desapareixer els motius que el fan desapariexer, la resta és maquillatge.


4 bodegues del barri protegides per l’ajuntament was first posted on Juliol 12, 2019 at 3:45 pm.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat