Solidaritat de classe i acció directa, puntals del nou Grup Laboral de Sants

Com ja avançàvem el passat 18 de desembre, el passat divendres 10 de gener es va presentar oficialment el Grup Laboral de Sants.

Davant d’una trentena de persones, dues militants del Grup Laboral van explicar els mesos de debats i acords que han posat en marxa aquesta nova eina, sorgida des de l’Assemblea del Barri de Sants. El Grup Laboral neix com una eina de suport mutu de les treballadores que viuen o treballen a Sants, per tal de fer front a les agressions dels empresaris, sobretot al petit comerç i restauració, entorns laborals històricament maltractats i per desgràcia, poc treballats des del sindicalisme clàssic.

Juntament amb el Grup d’Habitatge de Sants, l’objectiu del grup és crear una comunitat forta al barri de Sants, des d’on treballar les principals problemàtiques que travessen a la classe treballadora (habitatge i treball assalariat), amb la formació, l’assessoria i l’empoderament d’aquesta.

Segons van explicar, el funcionament del Grup Laboral serà molt similar al del Grup d’Habitatge: De moment treballaran en assemblees obertes quinzenals (primer dimecres de cada mes a les 11 del matí i tercer dimecres de mes a les 19 de la tarda, per poder adaptar-se als horaris dels espais més comercials), en les quals s’obrirà el punt d’assessorament col·lectiu, la rebuda de casos i la formació per dotar d’eines a les treballadores. La resta de dimecres, es dedicaran a les assemblees des d’on desenvolupar els casos i les estratègies a seguir, així com possibles campanyes.

També van voler deixar molt clar que el Grup Laboral no renega dels sindicats combatius. Pretenen ser una eina que vagi més enllà, però quan calgui estar ben coordinades amb sindicats com la COS, la CGT o la CNT.

Després de les intervencions de presentació, una militant d’Acció Sindical del Bages va explicar la seva experiència. En aquesta, es va comentar els debats que es van tenir a la comarca, on es va decidir apostar per la creació d’un sindicat territorial, que pogués dotar de cobertura legal directa a les treballadores, crear seccions sindicals als centres de treball, i crear una afiliació directa.

També es va explicar com ha crescut el sindicat des del seu inici fa 1 any i mig, passant de ser un grup motor de poques persones a tenir més de 60 afiliades i 3 seccions sindicals. Tot basant la lluita en el suport mutu i la col·laboració entre treballadores de diferents sectors.

Al torn de preguntes, van sortir diferents visions de com es podrien desenvolupar diferents lluites, així com adreçar-se a una majoria àmplia de dones que suposen en gran part el món laboral de l’hostaleria i el comerç, molt present al nostre barri, i que són una bona mostra del que significa la feminització de la pobresa.

Per acabar, es van acomiadar convidant a participar a la primera assemblea oberta de casos, el proper dimecres 15 de gener a les 19 hores al Centre Social de Sants.


Solidaritat de classe i acció directa, puntals del nou Grup Laboral de Sants was first posted on Gener 13, 2020 at 11:36 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat