Especulant amb la mort? No al tanatori [opinió]

Ja fa més d’un any que vam enterrar l’àvia, dies en els que gran part de la família ens vam retorbar com si fos el matí de reis, però amb la certesa de no obrir cap regal sinó un dol. Aquells dies vam estar al tanatori de Les Corts i al mateix cementiri a tocar. Un servei funerari que si no fos pel xoc emocional i els preus desorbitats que cobren per morir-se a Barcelona, podriem dir que acord amb allò esperat. Aquests dies hem vist que a Sants, al carrer Comptes de Bell-lloc hi volen instal·lar un nou tanatori privat. Un tanatori a tocar d’on tenien la casa els avis. Allà on fins fa pocs dies els infants del barri jugaven a la piscina de boles i els tobogans.

Davant d’aquesta noticia les veïnes dels carrers Comptes de Bell-lloc i Puiggarí principalment però d’altres que vivim una mica més lluny també, creiem que aquest emplaçament no és oportú. I no ho és per molts motius.

-Sabem del cert que el Happy Park no plega per manca de clients, ni per jubilació. Plega perquè la propietat vol passar a cobrar un 300% més del que ja ho feia, de 5000 a 15000 euros mensuals. Quin establiment de barri pot pagar 15.000 euros al mes? Un Park infantil, ja hem vist que no.

-Perquè una funerària si pot pagar 15000 euros al mes? Basicamnet perquè morir-se a Barcelona és un negoci, i quan un servei públic deixa de ser municipal, passa a mans privades i el preu el fixe qui l’oferta. No morir-se no és una opció, per tant les tràmits funeraris son una obligació.

-Durant l’any 2019 l’Ajuntament de la ciutat de Barcelona en Comú en solitari, va tenir l’opció de municipalitzar el servei funerari, o una part. A hores d’ara encara no sabem perquè aixó no va tirar endavant, ni quines pressions va rebre per aturar l’operació.

-Algú creu que una funeraria pot pagar 15000 euros de lloguer si hi ha un servei públic que oferta el mateix servei a preu taxat per l’Ajuntament?

-Llavors si l’Ajuntament municipalitza el servei, i lloga o compra la nau estem d’acord en posar-hi el tanatori? La resposta seguiex essent no.

-El carrer Comptes de Bell-lloc és un carrer d’un únic carril de cotxes que ja queda bloquejat quan l’autobus V5 fa la seva parada a pocs metres de l’emplaçament. Una corrua de cotxes diària en aquest mateix espai faría intransitable el mateix carrer que alhora és camí escolar de les dues escoles municipals, una bressol municipal i una de privada, així com d’un institut públic, un CAP i un centre mèdic infantil. No sembla una bona idea colapsar de cotxes una ruta d’ambulàncies i camí escolar.

-El carrer Comptes de Bell-lloc i l’aparcament que hi ha darrera la nau, és un dels centres de més concentració de gent durant la festa major del barri a l’agost, d’ença que els castellers de Sants tenen el seu local social al carrer, la Festa Major ha guanyat un espai consolidat en aquets punt del barri. Com ja us he dit fa poc més d’un any visitava una funeraria, i no vull ni pensar que hauria passat si ens trobem una festa major porta per porta amb la sala de vetlles, amb megafonia, música o proves de so. Que ningú pensa amb les famílies dels difuns? Cobrar i fer negoci, d’això si que en saben!

-També cal tenir present dues variables més. La catalogació de les activitats econòmiques que es poden dur a terme en un equipament i la catalogació del propi edifici a nivell patrimonial. Respecte al primer cal tenir present que quan tanca un negoci no s’hi pot posar qualsevol altre, ni es poden posar bars allà on hi havia llicència de perruqueria ni habitatge allò on hi havia un cinema sense que l’Ajuntament en faci una nova catalogació. Pel que fa al patrimoni, us remeto a l’article de l’Agust Giral al seu bloc de memoria de Sants. Modificar l’edifici per tal de fer-lo practicable per a una funeraria seria també una errada municipal.

Mireu al vostre voltant, gran quantitat de locals del barri en traspas o lloguer, pèrdua d’equipaments d’oci i culturals en pocs dies. Llibreries que canvien de lloc on tenen preus més barats, cinemes que tanquen, parcs infantils que no poden pagar lloguers de 15000 euros, manca d’inversió a Can Batlló. Res és casual. Si permetem que un espai com aquest valgui 15000 euros cada mes, qui serà el següent en haver de marxar? el forn? la sabateria? cada veïna de cada carrer? Aquest tanatori pot ser la mort del barri i l’ajuntament pot evitar-ho aplicant sentit comú.

Article d’opinió de Marc Garcia, veï de Sants.


Especulant amb la mort? No al tanatori [opinió] was first posted on Febrer 17, 2020 at 11:45 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat