Balaña: The End

Darrer dia de Febrer, i al carrer Sant Antoni s’apaguen els projectors de cinema. La porta s’abaixada i la cartellera resat buida. Darrera sessió de cinema al muticines Balaña. Un cienma que va obrir les seves portes l’any 1965 i que l’any 2002 va fer una remodelació integral passant d’una única sala de 1600 places a un multicines de 7 sales amb tecnologia 3D. Aquesta reconversió no sembla haver estat la solució a un negoci, el del cinema en viu, que visqui els seus millors dies. De fet el tancament de Balañà era una mort anunciada, si fem cas a la memòria dels més vells, quan al barri de Sants es comptaven una desena de sales de projecció de cinema. Totes elles tancades i reconvertides avui en dia. Malgrat el tancament de l’emblemàtic multisales, el barri no es queda sense cinema, i és que a Hostafrancs el Zum-Zeig segueix amb les portes obertes. Aquest si, un cinema molt acotat a un públic molt caracteristic i fidel, que cerca a les butaques del carrer Bejar una manera diferent d’entendre el seté art. Una aposta cultural compromesa i activista, sense ànim de lucre, amb una programació multidisciplinar en versió original que comparteix protagonisme amb altres activitats culturals. Un espai per a pensar i compartir.

Així, el tancament de Balaña allarga la llista de sales que els darrers anys han anat tancant portes. Ho va fer el Cine Manelic ubicat al Carrer Sant Jordi 13-15 que havia obert l’any 1930, i que l’any 1939 és obligat a canviar de nom i passa dir-se Cine Albéniz, i que va tancar definitivament l’any 1965 tot just quan el Balaña obria les portes. Podem trobar també el cas del Cine Galileo al numero 60 del carrer que va donar nom al cinema, que va obrir portes l’any 1928 i que fins 1981 va reproduir celuloides. Al mateix carrer Galileu 282, trobem documentada la sala Alcazar que tancaria portes l’any 1964.

També fins a la dècada dels vuitanta arribaria a funcionar el cinema Gayarre, a tocar del carrer de Sants, i que s’havia inaugurat l’any 1910. Més endavant tancaria portes el cinema Liceu, que s’havia inaugurat l’any 1914 i que tancava les seves 1300 butaques l’any 1989. Un cinema ubicat al carrer de Sants davant de les Cotxeres, on actualment hi ha una gran botiga d’electrodomèstics, una acadèmia de ball i gimnàs. També a la dècada dels vuitanta abaixava persiana la sala Bohemè, situada a la Creu Coberta 44 des de 1911 i que a partir de 1939 va passar-se a anomenar Sala Bohemio per imperetiu del règim. La darrera projecció data de 26 de maig de 1986.

Fins a 2015 ens hem de remontar per a narrar el darrer tancament de sala de cinema al barri, el 12 d’octbre d’aquell any la sala Arenas posava fi a la seva agonia. Inagurada el dia de nadal de 1928 a Creu Coberta 22-26, havia sobreviscut els darrers anys com a sala d’adults en la seva entrada posterior per carrer Diputació, quan el carrer travessa Tarragona i s’endinsa a Sants.

Si bé alguns equipaments com el Centre Catòlic en peu des de 1878 i amb llarga trajectòria cinematografica o Cotxeres del barri han mantingut de manera esporàdica projeccions de cinema i cinema a la fresca, sembla que la programació habitual i estable ha esdevingut només una realitat a les 7 sales del carrer Sant Antoni i a la Sala que ara quedara fent de cinema de guàrdia al carrer Bejar.

Balaña tanca una etapa del cinema al barri, a ven segur un cinema de classes populars que no sempre eran coneixedores de les multiples batalles sindicals de les seves treballadores ni de les campanyes que l’independentisme li va plantar als anys 90 en defensa d’un cinema en català. Va caldre una gran crisi del sector perquè finalment la família Balaña projectés cinema en català. Tard segurament. Aquest dissabte el The End era per a la pel·licula però també pel cinema.

 

 


Balaña: The End was first posted on Març 2, 2020 at 5:03 pm.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat