Que ningú quedi fora de les xarxes de suport mutu

Durant les setmanes en què la població ha estat vivint en confinament, el suport mutu s’ha anat estenent. Des del primer dia, l’Assemblea de barri de Sants va iniciar la iniciativa de crear grups de suport locals. Aquests tenen diferents formes d’organització. El primer pas que es va realitzar va ser la creació d’un grup de Telegram del barri enfocat a l’ajuda mútua per cobrir les necessitats derivades del COVID-19. Des d’aquest es va cridar a crear grups més petits com a forma de ser més eficients. D’aquesta manera i de forma espontània es van anar creant grups per zones i carrers. El grup del barri, anomenat COVID19Sants, ja agrupa unes 1300 persones. D’aquest han sorgit 21 grups. El grup gran funciona com un espai des d’on es donen consells, s’envien iniciatives solidàries i es compateix informació vàlida. També s’hi envien demandes de necessitats. Aquestes s’envien als grups més petits perquè siguin les veïnes més properes les que ho gestionin. En els grups petits és on es fa la feina de proximitat. La funció més practicada és la de fer la compra a les persones grans, que en ser un col·lectiu de risc, no és recomanable que surtin de casa.

En temps de crisi el veïnat es converteix en un espai on compartir, donar, rebre i col·laborar, encara amb més intensitat que ho era abans. En aquests canals de comunicació virtual, les iniciatives compartides han sigut múltiples. Des de compartir material sanitari de sobres, fer mascaretes, compartir elements que ara són difícils de poder comprar, ajuda en l’entreteniment dels infants, organitzar voluntariat en entitat del barri i fins i tot quedades per trobar-se als balcons i finestres.

Ara s’ha anat un pas més enllà per no deixar a ningú fora d’aquests espais de suport mutu i s’ha dividit el barri en grups. Aquest aparquen un seguit de carrers. D’aquesta manera tothom mirant el mapa pot saber a quin grup dirigir-se per demanar o oferir ajuda. I és que quan el capital i l’estat sembla que fan fallida, les persones es mantenen permanents en la seva expressió més solidària. Aquests espais no només són una eina del present per superar la situació d’emergència, sinó que poden jugar un paper molt important a la crisi que vindrà.

Mapa de Sants amb la distribució dels diferents grups de suport

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de La Burxa: