Sants contra l’arribada del tanatori a l’antic Happy Parc

L’expulsió del Happy Parc

L’octubre del 2019 es feia públic que la propietat de l’antiga Fàbrica dels Germans Climent, volia pujar el lloguer que pagava el seu arrendatari, el Happy Parc. Tot semblava una operació especulativa més. Un edifici d’estil noucentista de l’arquitecte Modest Feu i Estrada, a tocar de l’estació de Sants i de grans dimensions. Semblava un caramel molt apetitós per a inversors. Però la catalogació de patrimoni de Bé cultural d’interès local limitava els seus usos a equipaments. Sorprenia doncs que els propietaris pugessin el lloguer un 300%, d’uns 5000€ a 15000€. Una xifra inassolible que va fer que aquest tanqués les seves portes el novembre passat.

Ara, com molt bé sap la majoria del veïnat, aquí s’hi vol obrir un tanatori. Segons ha pogut saber aquest mitjà de comunicació, el nou llogater no pagarà aquesta xifra. Això, juntament amb la velocitat amb què aquesta nova funerària ha aconseguit tots els permisos i llicències, reforça la sospita que l’augment del preu del lloguer era només l’excusa per fer fora el parc infantil. Fonts properes a l’administració han informat a La Burxa que els promotors del tanatori no pagarien aquest descomunal lloguer. Haurien arribat a un acord de forma prèvia amb la propietat. Aquests van fer una proposta de fer una gran inversió a l’immoble per tal de respondre a les necessitats d’un edifici d’aquestes característiques. D’aquesta manera la funerària no pagaria els 15.000 € i aquesta pujada hauria estat una manera d’expulsar el Happy Parc. Aquesta informació queda reforçada amb l’afirmació d’un petit empresari santsenc que es va interessar en el local al cap de poc d’haver tancat les portes el parc de boles. La immobiliària el va informar que ja no estava disponible. En menys de dos mesos, ja s’havien fet els tràmits per les llicències i fet l’acord entre els promotors i propietat.

Logo de la plataforma Stop Tanatori de Sants

Veïnat mobilitzat

A la tristor del comiat d’un espai estimat al barri com el Happy Parc, s’hi va sumar ràpidament el rebuig al tanatori. Després de les primeres informacions aparegudes als mitjans de comunicació sobre la instal·lació de la funerària, les xarxes socials es van omplir de descontentament. I de la xarxa es va passar al carrer. De forma quasi espontània els veïns van organitzar una primera assemblea al pàrquing de davant de l’estació d’autobusos. D’aquí en va sortir la plataforma Stop Tanatori Sants. La mobilització va començar ràpidament, cassolades als vespres, pancartes als balcons i concentracions van començar a partir de meitats de febrer i s’han allargat fins que va començar el confinament pel COVID19. A més també van participar en la rua de Carnestoltes on van recórrer el barri disfressats de mort. Així s’han convertit en un dels col·lectius més mobilitzats del barri els últims dies. Han aconseguit generar un debat públic i que partits i entitats es pronunciïn.

Tot aquest moviment va venir acompanyat d’intervencions en els òrgans de participació ciutadana del districte, plens i audiències públiques. Això es va traduir en el compromís del regidor de fer una sessió informativa perquè l’empresa pogués explicar el projecte i l’administració la situació legal de llicències.

Aquesta sessió es va realitzar a les Cotxeres de Sants el passat 24 de febere i va ser multitudinària. En una taula es van asseure els empresaris promotors de la funerària, l’arquitecte d’aquests i dues tècniques de l’ajuntament. Aquestes últimes van explicar tot el procediment necessari que ha de recórrer un projecte com aquest per tenir llum verda. Les necessitats tècniques, els informes d’avaluació, votació al ple, etc. Fins aquí la sessió va ser relativament tranquil·la. En el moment de donar veu a la part del tanatori van començar els crits i interrupcions. Unes tres-centes persones van estar fent palès de forma quasi constant la seva oposició decidida a aquest projecte, que es va poder manifestar en totes les intervencions i preguntes realitzades. A més la plataforma ha interposat un recurs perquè no es concedeixi la llicència als promotors i han fet una recollida de diners per poder realitzar accions legals.

 Pancartes en contra del tanatori (@StopTanatori)

Unanimitat associativa contra el tanatori

Una de les feines realitzades per la plataforma és el recull d’adhesions. En aquesta hi ha la pràctica totalitat del moviment associatiu i quasi tots els comerços dels carrers propers, AMPA’s de les escoles pròximes i altres col·lectius. Un cas destacat és el dels Castellers de Sants, a qui l’arribada dels morts posaria en perill bona part de la seva vida cultural i associativa. El local adjacent al Happy Parc, part també del mateix complex fabril és emprat pel col·lectiu per fer activitats com dinars, calçotades i la Festa Major. Amb els nous usos de la fàbrica dels Germans Climent alguns d’aquests usos no es podrien realitzar.

Les famílies de les llars d’infants, escoles i l’institut Emperador Carles han tingut també un paper destacat. Moltes veïnes destaquen la incompatibilitat de posar un equipament com aquest en un entorn rodejat de centres educatius.

Altres inconvenients destacats de les reivindicacions veïnals són els derivats de la mobilitat. Comtes de Bell-Lloc compta amb un tràfic considerable, sobretot per ser l’accés a l’estació d’autobusos, i l’arribada del tanatori suposaria un gran augment, que aniria en perjudici del veïnat. Els responsables del tanatori van reconèixer que comptaven que les futures usuàries arribarien en transport públic al centre, un fet força qüestionable.

 Acte informatiu sobre el tanatori realitzat a Cotxeres de Sants el 24 de febrer

La funerària

L’obertura d’aquest tanatori suposaria l’aparició de la primera empresa funeraria a Barcelona des de la liberalització del sector realitzada pel consistori a finals del 2017. Aquesta és San Ricardo SL, i es presenta com un model de negoci de proximitat. Una curiosa manera d’aproximar-se a un veïnat que ha mostrat un rebuig frontal. Durant la sessió informativa del passat 24 de febrer van assistir els seus promotors, que el públic va pressionar perquè es presentessin, Alejandro i Enrique Albiol, pare i fill. En un moment de l’acte un assistent els va instar a abandonar la idea, exposant que el barri no els volia. En aquell moment l’Alejandro, fora de micro, li va respondre de forma xulesca que el barri són 70.000 veïns. Una manera particular d’iniciar un model de negoci de proximitat. El projecte presentat preveu realitzar un tanatori diferent dels que es coneixen a la ciutat, on només hi hauria 4 sales de vetlla. Van repetir diverses vegades la paraula proximitat, però semblava una manera de voler dir exclusiu.

L’empresa va ser creada al 2018 i fins a finals del 2019 no havia presentat cap activitat. La família Albiol Almirall és la propietària. Aquesta participa en el sector de les assegurances a través d’una filial d’Ocaso Seguros i Hygeco España, que distribueix productes funeraris. Una família relacionada amb el sector que aprofitaria per traspassar els client de l’assegurança al seu nou negoci.

Recreació de l’interior del tanatori

La posició de l’ajuntament

Durant la sessió informativa de les Cotxeres, les tècniques de l’ajuntament van intentar esforçar-se per explicar que era una iniciativa privada i que només podien assegurar que es complia la normativa. La falta d’un representant polític a la taula va indignar a bona part del públic. Des de l’administració en cap moment es van posar de part d’un veïnat que va acabar assimilant l’ajuntament amb el tanatori. D’aquesta manera no queda clara la postura de l’ajuntament respecte al nou centre funerari. Veus de Barcelona En Comú defensen que el seu model pel sector és la creació d’un ens públic, cosa que els altres partits han impedit. A falta de la seva proposta, creuen que l’obertura de nous operadors ajudarà a abaixar els preus del mercat. Però pel que fa a la polèmica del nou tanatori no hi ha hagut un posicionament clar en contra. L’ajuntament sí que va assegurar que vetllaria per l’escrupolós respecte de les obres de la Fàbrica dels Germans Climent, declarada patrimoni i protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. Però és una actitud molt allunyada de la que demana el veïnat.

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de La Burxa: