La Porcellana – Florensa Germans

Nascut a banda i banda de la carretera Reial i als peus del coll dels Inforcats a Hostafrancs, el barri d’Hostafrancs aviat va destacar per la importància de la seva indústria ceràmica. Un fet que s’explica per la proximitat de la matèria prima, l’argila. L’any 1851 hi havia fins a 13 indústries dedicades a aquest sector. Fàbriques que donaven feina quasi al el 30% dels 2.150 habitants del barri.
Aquest sector es completaria l’any 1868 quan Martorell i companyia es van fer amb les restes de l’antiga societat La Porcellana, una empresa que havia impulsat Josep Valls i que havia estat ubicada a la Bordeta. Els nous amos van traslladar la producció a Hostafrancs. Però ben aviat l’empresa van canviar de mans, passant a Florensa Germans, que van mantenir el nom comercial La Porcellana.
Gravat de la fàbrica la Porcellana, aparegut a La Il·lustració Catalana el 30/08/1880
AHCB
Els Florensa van modernitzar la producció important maquinària de manera que van esdevenir una de les empreses reconegudes a l’Exposició Universal de Barcelona del 1888. A Hostafrancs treballaven uns 200 treballadors entre el molí triturador de quars, en la realització de la pasta, el modelatge, la decoració, als 4 forns, o a l’envernissament i l’esmaltat. 
L’any 1894 es van especialitzar en la producció de porcellana electrotècnica ocupant a uns cinc-cents treballadors. La fàbrica, reconvertida posteriorment en les Manufactures Ceràmiques, va seguir funcionant fins al 1987. Els barris havien canviat i complexos industrials en barris residencials ocasionaven molèsties. Finalment les mobilitzacions veïnals pels fums que es produïen, van forçar el trasllat de l’empresa a Martorell.
Manufactures Ceràmiques
AMDS, Fons UEC, Joaquim Saltor

Pots llegir la notícia original a la pàgina Memòria de Sants: