L’atenció primària reclama la fi de les retallaes [Vídeo]

A Sants es lluita cada dia, i això no és un dir. Si els dilluns el punt de trobada és la plaça de Sants convocats per l’ANC i dimarts la Rambla de Badal per #RecuperemElsCarrers, ja fa setmanes que els dimecres és el dia en que el personal sanitari ha triat per mobilitzar-se a les portes dels centres mèdics i reivindicar la fi de les retallades sanitàries que ja fa més d’una dècada que arrosseguem. Al barri, les treballadores del Centre d’Atenció Primària del carrer Roger ho tenen clar, i cada dimecres a les dues del migdia -durant el canvi de torn- es concentren a la vorera del carrer Roger amb Joan de Sada i fan lectura del manifest que aglutina les seves reivindicacions.

La pandèmia sanitària s’ha sumat a la ja de per si precària situació en la que estava immersa la sanitat catalana. D’ençà de 2010 i el govern dels millors, els pressupostos de la Generalitat van patir una rebaixa de més de 1500 milions d’euros a la sanitat. El govern dels millors tenia per conseller, a Boi Ruiz, el cap de la patronal sanitària privada. No retallava per una necessitat pressupostària, ho feia per afavorir el negoci privat hospitalari i de les mútues. Aquell govern, va necessitar un helicòpter per poder accedir a la seu parlamentaria a materialitzar la retallada, l’oposició popular i massiva a les retallades no va poder evitar que els interessos de la patronal passessin per sobre dels interessos de la classe treballadora.

Les treballadores de la primària en el seu manifest, defensen la professionalitat malgrat les mancances, i fan pal·lesa la seva capacitat d’adaptació malgrat les dificultats. Tal i com s’ha demostrat les darreres setmanes amb equips interdisciplinaris, fent més serveis dels habituals, malgrat la manca d’autonomia en la prescripció degut a proveïdors.

Des del Fòrum Català de l’Atenció Primària (FoCAP) es reivindica el 25% de la despesa pública als equips d’Atenció Primària (EAP), en contraposició al benefici privat que empreses com Ferrovial han fet als hospitals. És per això que des de la primària demanen, més recursos per millorar la qualitat del servei, així com la fi dels contractes mensuals, que acabin amb la eventualitat laboral. La recuperació salarial del 2010 (el 5%), així com recuperar les pagues extres que se’ls deuen i incloure al sou base les retribucions per objectius (DPO). Poder recuperar els dies de descans que els pertoquen, reduir la burocràcia que els imposa la tramitació de baixes laborals, les mútues i l’ICAM. Poder millorar l’estudi dels pacients amb ajuda de proves complementàries. La revisió de la gestió residencial per apropar-la a l’atenció primària i l’augment d’hores d’obertura dels centres mèdics de primària per a facilitar l’accessibilitat a la classe treballadora, sens reduir personal a l’estiu i preparar-se per una tardor en la que rebrotarà el virus.

Tanmateix emplacen a les administracions a que s’avaluï de manera urgent els riscos psicosocials de la pandèmia per aplicar mesures preventives, es millori la seguretat laboral i disposició de proves de detecció diagnòstica de la Covid-19, així com la consolidació del paper del Servei de Vigilància Epidemiològica.


L’atenció primària reclama la fi de les retallaes [Vídeo] was first posted on juny 18, 2020 at 3:36 pm.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat