La lluita contra el tanatori repren els carrers

Els mesos de confinament han obligat a dosificar les aparicions públiques de les protestes veïnals al barri. Malgrat la pandèmia de la COVID-19 les veïnes que impulsen la campanya “STOP Tanatori” no han parat. Edició de banderoles, encartellades, repartida de milers d’octavetes i fins i tot una mostra d’art a la façana de l’antic Happy Parck ha servit per mantenir el contacte i la pressió veïnal contra un projecte que també ha quedat legalment congelat durant els mesos d’alerta sanitària.

La represa de la normalitat administrativa però, ha tornat a activar els procediments d’una banda i de l’altre. Ja sigui per a legalitzar-ne el projecte, ja sigui per a presentar-hi al·legacions. En aquest sentit la plataforma “STOP Tanatori” s’ha fet veure al darrer plenari de districte amb la seva reclamació. Davant d’aquestes demandes, des del districte que lidera Barcelona en Comú i el regidor Marc Serra, s’espolsen les responsabilitats en relació al projecte, i tramiten el projecte empresarial mentre la Generalitat no hi posi cap impediment. Si la Generalitat presenta al·legacions o denega el projecte, llavors aquest finalment no es podrà dur a terme. Així sempre podran dir que ells han denegat el permís. La política d’aparador en temps d’eterna campanya pre electoral, on tant costa arrencar compromisos concrets.

En poques paraules, quan a l’ajuntament li interessa que una instal·lació o activitat no es faci, la pot denegar o regular -cas Ermitage- o les pot ampliar -com les terrasses dels bars a l’espai públic-, però quan un projecte ja li sembla bé però te oposició veïnal, sempre pot dir que això és cosa d’altres. Ja sigui un CIE a la Zona Franca -que depen d’un govern del mateix color que el de Barcelona però a Madrid-, o en aquest cas un projecte de tanatori a Sants, amb tot el que això implica.

És per aquest motiu que les veïnes dels carrers afectats -principalment Puggari i Comtes de Bell-lloc-, han impulsat per demà una concentració davant de l’antic centre lúdic infantil, per a reprendre la mobilització i el treball en comissions que facilitin la pressió necessària per tombar un projecte que pot canviar la fisonomia d’una part del barri. L’augment de trànsit rodat, sumat a les dificultats de mobilitat en una zona on coincideixen escoles, serveis sanitaris, via de pas de vehicles d’emergències i una línia de bus, fan preveure un col·lapse viari en un carrer de tant sols un carril de pujada. L’especulació immobiliària que hi ha darrera d’aquesta operació també fa que les veïnes mirin amb mals ulls el projecte, doncs el nou operador pagarà una xifra per les instal·lacions que fa saltar pels aires els preus del metre quadrat a la zona. Això fa patir a les comerciants del voltant que poden veure com petites botigues poden veure com se’ls apuja el lloguer a final de contracte per donar lloc a nous nínxols de negoci associats al tanatori i amb major rendiment econòmic, des de floristes a làpides o multinacionals asseguradores.

La de demà pot ser una prova de foc de l’oposició al projecte, i caldrà sortir al carrer a fer valdre el dret a viure en un barri que volen omplir amb el negoci de la mort.

 


La lluita contra el tanatori repren els carrers was first posted on juliol 7, 2020 at 10:34 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat