El Departament ha decidit no invertir en educació segura. Nosaltres hem decidit convocar vaga els dies 9 i 15 d’octubre

Els propers dies 9 i 15 d’octubre la CGT i el Sindicat de Professors de Secundària han convocat jornada de vaga. Ens hem posat en contacte amb Arnau Rodellar, veí del barri i membre de la CGT – Ensenyament perquè ens expliqui els motius per anar a la vaga.

Segons el Conseller d’Educació, Josep Bargalló d’ERC, aquest inici de curs 2020-21 s’han obert les escoles amb èxit. Efectivament, si l’objectiu era continuar la desinversió i el desmantellament del sistema educatiu públic de Catalunya, ha reeixit. Però si l’objectiu era garantir l’educació presencial de qualitat, inclusiva i la protecció de la salut de la comunitat educativa, llavors ha estat un fracàs.

Ni tan sols s’ha complert amb l’anunci que el mateix Departament va fer al maig, en què va comunicar la reducció de ràtios a màxim 12 alumnes per aula a infantil i primària, i 15 a secundària. I en què també assegurava que s’ampliarien els espais educatius.

Un cop arribat el setembre, i havent tingut sis mesos per planificar, no s’han contractat els docents ni el personal de suport necessaris per baixar les ràtios. No s’han ampliat espais, ni s’han creat nous centres, ni s’han construït mòduls prefabricats d’urgència.

A conseqüència de la improvisació i la d’inversió, en aproximadament el 30% dels grups no s’ha reduït la ràtio, i així ho reconeix el mateix Departament. Es tracta de molts grups d’Infantil i Primària amb més de 25 infants, grups d’ESO amb més de 30 joves, i grups de Batxillerat amb més de 38 alumnes. Les ràtios més altes s’han mantingut a les zones amb més densitat, per tant a on més es necessita reduir-les. I els centres que han baixat ràtios ho han fet eliminant especialitats com l’Educació Especial, perjudicant encara més l’educació inclusiva. Hi ha casos al barri en què els reforços Covid no s’han destinat a reduir ràtios, sinó a cobrir guàrdies. Les escoles bressol segueixen amb les mateixes ràtios d’abans de la pandèmia.

El Conseller considera que és un encert exposar a alumnes i treballadores a la Covid-19 durant sis hores al dia, en aules de 50 metres quadrats o menys, sense distància de seguretat, sense ventilació adequada, ni mascaretes FFP2. Com a resultat, a Catalunya ja hi ha 40.000 alumnes confinats. No s’estan fent proves PCR a treballadores. I a l’alumnat se li estan fent amb retards de 72 hores, mentrestant assisteixen a classe. El Departament d’Educació no està compartint les dades de què disposa amb els Comitès de Salut.

Al personal de risc se l’obliga a anar als centres. És imprescindible un permís retribuït en cas de filla o fill en quarantena o malaltia, per a les treballadores públiques i per a totes les famílies. Així com la internalització del Servei de prevenció de riscos, que actualment el Departament externalitza en mútues privades. I també la internalització de treballadores de neteja.

El Conseller no ha assumit les seves competències i ha delegat la responsabilitat als equips directius. Els protocols els han hagut de definir les direccions, el Departament ha desaparegut, ens ha abandonat amagant-se darrere a l’autonomia de centres. Però quan no està d’acord en les decisions dels claustres, llavors intervé de forma autoritària. Això sí, es responsabilitza indirectament a docents i famílies. I amb una convocatòria d’oposicions de Secundària pel mig. Tot un èxit.

Amb els recursos de què disposem i la situació actual és impossible garantir l’educació de qualitat i inclusiva. Els docents volem educació presencial, però no així. Sense materials educatius suficients, sense ordinadors, sense personal sanitari als centres, amb els CAP i els Serveis Territorials desbordats, també per manca de personal.

Els centres educatius no són segurs, tensats per deu anys de retallades i en plena pandèmia mundial, s’ha generat un estrès molt gran en el sistema educatiu, que només es pot corregir amb inversió.

Les treballadores i treballadors de l’Educació Pública decidim si volem ser un exemple de lluita per l’alumnat, defensant els drets socials i laborals, o un exemple de conformisme.

Només hi ha una manera de millorar la greu situació actual i és amb les vagues dels dies 9 i 15 d’octubre i les que calguin, convocades per la Federació d’Ensenyament de CGT Catalunya i el Sindicat de Professors de Secundària (ASPEPC·SPS). Aturem els centres educatius, buidem les aules i omplim els carrers! Companyes i companys anem totes a la vaga!


El Departament ha decidit no invertir en educació segura. Nosaltres hem decidit convocar vaga els dies 9 i 15 d’octubre was first posted on octubre 6, 2020 at 8:00 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat