Requalificacions d’usos del sòl públic

Fa una setmana us compartíem les reflexions del Guillem Torrent sobre la necessitat de transformar la plaça dels Països Catalans. Ara és el torn de les veïnes de Stop Tanatori qui mitjançant la seva nova web fan reflexions sobre com gestionar la remodelació de l’entorn de l’Estació de Sants. La por a la requalificació dels terrenys que envolten tant l’Estació com el projecte del tanatori han fet disparar les alarmes. El pla general metropolità sembla ser la clau de volta de tota la zona. Mantenir les zones verdes i la propietat pública del terreny, una prioritat. Així ens ho expliquen.

Recentment la Maria Sisternas, en el seu espai Dimarts Urbans dins del BTV Notícies va obrir-nos els ulls sobre com funciona això de les requalificacions, i la rendibilitat que comporta a uns i altres participants en el joc.

En el vídeo adjunt, l’arquitecta urbanista, explica aquest tema amb el cas d’una parcel.la que l’Ajuntament de Barcelona va vendre al 1.999 i la qual és actualment un solar. Aquest solar s’ha anat revaloritzant amb els planejaments que s’han anat aprovant desde aleshores gairabè un 370%, sense construïr res!. Podriem parlar d’especulació amb el sòl. Fets com aquest representen, en bona mesura, l’encariment de les nostres vides i la disminució de la nostra qualitat de vida. Veieu el vídeo al min. 15:30 i seguim:

Aquest cas del Raval que analitza la Maria al programa, fa molt entenedor el problema de les requalificacions d’usos del sòl. Mostra clarament com a mesura que les institucions van aprovant nous planejaments (d’iniciativa pública o privada), els usos del sòl van canviant: en la majoria dels casos, a mida dels interessos del capital privat i en detriment del ciutadà, que perd espais públics i paga, com a usuari final, els costos de les successives requalificacions.

Hem resumit el cas que analitza la Maria amb la següent infografia que ens sembla força il·lustrativa:

En definitiva, el ciutadà mitjà perd qualitat de vida a costa del fet que terceres persones s’enriqueixen especulant amb el nostre espai públic i amb el nostre patrimoni.

Per això, com diu la Maria:

“Les ciutats no s’han de vendre mai el sòl públic”

I afegiríem que,  l’espai públic s’ha de defensar sempre. Perquè les places i parcs que tenim als nostres barris són per nosaltres l’equivalent als jardins que gaudeixen en privat, a les seves cases de luxe, els qui s’enriqueixen a  costa nostra.

Amb aquesta explicació prèvia ja podem tornar al nostre barri, i volem fer-ho per parlar dels entorns de l’Estació de Sants.

Aquest entorn ha estat afectat per diferents projectes i plans urbans al llarg de desenes d’anys i, actualment, es fa del tot necessari un replantejament urbanístic que doni coherència a tot l’entorn de manera conjunta, prioritzant espais verds que garanteixin una mobilitat sostenible que millori accès a peu al transport públic, per disposar de carrils bici segregats del trànsit… i que permeti que aquests espais siguin realment verds i gaudibles per totes.

Però cal fer-ho bé, respectant i ampliant els espais reservats a parcs i jardins que ja hi consten al PGM des dels anys 70. I que no es produeixin noves requalificacions de sòl en benefici exclussiu de privats com està passant els últims anys.

Els planejaments més actuals que han permès el canvi d’ús del sòl en aquesta zona han estat:

  • Pla especial urbà integral, recentment aprovat, per canviar l’ús del sòl de la fàbrica dels Germans Climent a tanatori . Amb aquest planejament han revalorat el sòl i la nau de propietat privada (família HERAS CODINA). Tot indica que la funerària SAN RICARDO S.L farà un ús permanent de l’espai públic pel desenvolupament de la seva activitat privada.
  • Pla Especial Integral per a la implantació d’un centre residencial universitari al carrer Viriat 37-39. Planejament pel canvi d’ús de sòl públic, destinat a aparcament, per ús de residència privada d’estudiants (GARBI). Aquest pla ha permès la construcció d’un edifici de 16 plantes.

Tots tots planejaments van en detriment del barri, que ha part de perdre el Happy Parc en un procès 100% especulatiu, està perdent espai públic veïnal.

Anys enrere, un altre planejament va permetre enderrocar (a costa del contribuent) tot el complex industrial de la zona, per poder construir una estació d’autobusos soterrada i fer zona verda veïnal en superfície (PGM). En lloc d’això, actualment tenim: una residència d’estudiants, una gran zona d’aparcament i 2 zones vallades d’espai públic reservades per l’ús de residència privada i tanatori privat.

Cal que estiguem ben atentes perque no ens continuïn usurpant el nostre espai públic, el nostre espai verd. Per això us volem informar del que avui dia està contemplat com a espais dedicats a Parcs i Jardins segons la ‘Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) a l’Estació de Sants i el seu entorn’:

Ressaltat en vermell sobre el plànol, totes les zones destinades a Parcs i Jardins (clau 6) segons aquest MPGM.

Fent una ampliació de l’entorn més immediat a l’estació tenim aquest detall:

En el següent enllaç podeu consultar els diferents planejaments de la zona:

 

Defensarem el nostre barri i només acceptarem AMPLIAR els espais veïnals i URBANITZAR COM CAL les zones de Parcs i Jardins ja planejadesNo renunciarem a un sol metre verd. 

SUMAR SI, restar MAI!

Aquest planejament pot agradar més o menys,  però hi ha una cosa que no ens cansarem de reivindicar: els espais públics destinats a Parcs i Jardins han de ser veritables espais verds per les veïnes. De cap manera es pot permetre que cap proposta nova de planejament faci perdre ni un metre d’aquests espais, i molt menys si és per passar a mans privades.

Penseu-hi en tot això quan trobeu certes propostes de modificació de l’entorn que no respecten l’espai verd que ens correspon…

 

 


Requalificacions d’usos del sòl públic was first posted on novembre 4, 2020 at 7:30 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat