#FiscaliaDeixahoJa. El moviment pel dret a l’habitatge s’enfronta a penes de presó

Vuit activistes de diferents col·lectius de defensa del dret a l’habitatge –Grup d’Habitatge de Sants, Obra Social Barcelona, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Mollet, Grup d’Habitatge de Les Corts, Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu– estan acusades d’allanamiento de establecimiento abierto al público i delito leve de daños. La Fiscalia demana a les encausades 900 € de multa i dos anys de presó a cadascuna per una acció que va tenir lloc els dies 2 i 3 de març de 2017 en una oficina del BBVA.
L’acció, organitzada per la PAH de Barcelona amb la intenció de negociar diversos casos de persones afectades per amenaça de desnonament amb l’esmentada entitat bancària, es va allargar dos dies durant els quals les activistes van romandre a l’interior del local del BBVA del carrer Torres i Bages de Barcelona, al barri de Sant Andreu. Es van reunir amb els responsables de l’entitat bancària, van repartir octavetes entre els clients, van posar música al carrer i, segons afirmen les mateixes activistes, “van pressionar públicament al banc perquè donés una solució a tots els casos”.
Per a les activistes, l’acció, força habitual entre els col·lectius de defensa del dret a l’habitatge per forçar a negociar els grans tenidors de propietats immobiliàries, va ser “pacífica i festiva”. I afegeixen que “massa vegades, fer accions on els hi pintem la cara públicament és l’única manera d’arribar a acords, però també massa vegades patim la repressió dels cossos policials, el poder judicial i l’Estat quan lluitem per un dret bàsic”. Malgrat que el BBVA s’ha retirat del procés judicial, la fiscalia encara els demana 900 € de multa i 2 anys de presó per persona.
“Aquest procés judicial i l’acusació són totalment desproporcionades i injustes. Durant l’acció, el local va seguir obert, la gent entrava i sortia, els caixers van seguir funcionant i no es va produir cap dany ni a l’oficina ni a les treballadores. Al llarg de la jornada es va afegir molta gent solidària que veia el caràcter festiu i de justícia social de l’acció. Quan ja havíem pactat que marxàvem, els mossos ens van identificar mentre recollíem. En un primer moment el BBVA ens va denunciar, però després d’una primera vista judicial van decidir retirar-se de l’acusació. Ara el procés judicial obert té encara menys sentit, ens trobem que la fiscalía el tira endavant per intentar posar-nos la por al cos, per intentar silenciar-nos i això ens afecta a totes. Però no ho aconseguiran, al contrari, cada vegada som més les persones disposades a lluitar contra qui juga amb les nostres vides, contra qui ens roba i especula amb un dret bàsic. Aquest procés judicial i l’acusació són totalment desproporcionades i injustes”, conclouen des dels col·lectius d’habitatge, que demanen suport públic, adhesions i difusió a xarxes amb la campanya #FiscaliaDeixahoJa per aconseguir l’absolució i “sumar cada dia més forces pel dret a l’habitatge”.

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de La Burxa: