Interior multa amb més de 30.000€ a activistes del Grup d’Habitatge de Sants

Més de 45 persones sancionades per donar suport a una ocupació per a famílies desnonades

El paper dels mossos d’esquadra en els desnonaments fa anys que crea polèmica. Des de l’ús de la força fins a la convivència amb les empreses d’extorsió, són algunes de les crítiques que ha rebut el cos. Aquest sempre ha dit que les seves actuacions estan sotmeses a les decisions judicials, però això no és així quan actuen sota el gran ventall que ofereix el “delicte flagrant”. Quan els agents consideren que un delicte s’ha comès en aquell moment obvien qualsevol procediment judicial per actuar d’ofici. Però la persecució dels activistes, plataformes i sindicats que lluiten dia a dia contra el drama dels desnonaments va més enllà. L’augment de múscul d’aquests col·lectius és vist com una amenaça des d’interior, que lluny de respectar el dret de manifestació o ser compressius amb la dramàtica situació que patim, tracta d’enemic a qui defensa el dret a un habitatge digne, fent gala d’un clar biaix polític.

Imatge de l’edifici okupat pel GHAS per acollir famílies vulnerables i desallotjat pels Mossos el dia de carnestoltes

Aquest va ser el cas del passat 22 de febrer, en finalitzar la rua de carnestoltes. Un nombrós grup de persones que hi van participar amb una comparsa de denúncia de l’especulació immobiliària va anar cap al número 105 del carrer Olzinelles. Una estona abans s’havia fet públic que s’havia okupat feia uns dies un edifici, propietat d’un inversor, per allotjar a famílies desnonades i amb necessitat d’una llar. En aquest cas els mossos es van presentar al cap de poca estona. Amb vistes de la gran quantitat de gent que hi havia donant suport a aquesta acció, van trucar a les unitats antiavalots. En molt poca estona es van presentar, van tallar el carrer i van fer un cordó policial per intentar bloquejar i retenir a tothom que hi havia en aquell moment davant de l’immoble alliberat. Van identificar a totes les concentrades i van desallotjar les persones que estaven dins dels habitatges. Avui dia l’edifici encara continua buit.

Però el cas no acaba aquí. Sense que es produís cap incident, el carrer el van tallar les unitats antiavalots amb les seves furgonetes, interior pretén multar a totes les persones que aquell dia estaven presents al carrer Olzinelles. A través de la llei mordassa, que permet a la policia esdevenir també jutge, deixant en total indefensió al ciutadà, han sancionat a les persones que estaven a la concentració. Les sancions van començar a arribar per primavera i des d’aleshores ja en són més de 45, per multes de desobediència a l’autoritat i algunes també de falta de respecte. En aquests casos la defensa és molt complicada al tractar-se d’un procés administratiu on la persona acusada quasi no té eines per demostrar la innocència, ja que l’atestat policial serveix de prova i sentència a la vegada, encara que sigui mentida. La xifra acumulada entre totes les sancionades ja supera els 30.000 € i ara com ara encara segueixen arribant. Crida l’atenció la persecució a aquelles que lluiten pel bé col·lectiu i les poques, o nul·les, sancions que s’estan posant a aquells grans propietaris que incompleixen les diverses lleis que s’han realitzat per assegurar el dret a l’habitatge. La llei de limitació del preu del lloguer per exemple, encara no ha servit per sancionar a cap propietari ni immobiliària, i això que l’incompliment d’aquesta està sent la norma.

Aquesta no és l’única acció d’Interior contra el Grup d’Habitatge. A cada desnonament identifiquen a les persones que fan la mediació per engronsar els seus fitxers polítics. El setembre del 2019 un desnonament, que es va aturar, va acabar amb càrregues policials totalment injustificades quan les activistes celebraven la victòria, amb diverses ferides, dues veïnes amb atacs d’ansietat i una dona amb atac d’epilèpsia. Tres veïns estan sent investigats per aquells fets, on la violència va ser unidireccional. Aquelles imatges enregistrades per la Burxa van fer l’aleshores conseller d’Interior Miquel Buch es comprometés a investigar els fets. Però l’única certesa segueix sent la repressió a activistes i impunitat a la violència policial.

Desnonament aturat del passat 19 de setembre que va acabar amb fortes càrregues policials contra les veïnes

La Burxa també va rebre sancions per la llei mordassa durant el seguiment i enregistrament d’imatges d’un altre desnonament el 2018, i durant la vaga general del 21 de febrer del 2019. Però el cas més flagrant va ser sens dubte la convivència amb què van actuar amb el grup d’extorsió Desokupa al bloc Gayarre, on trucats per les veïnes per la irrupció de sicaris al seu bloc de pisos van actuar com escortes d’aquesta empresa. Tampoc van faltar els cops i amenaces a les veïnes, mentre se saludaven i feien amistat amb els matons.

Interior i els mossos d’esquadra tenen un greu problema de legitimitat davant de la ciutadania. Mentre la situació social és cada cop més agreujant per bona part del veïnat, el visible biaix de la majoria dels agents cap a posicions reaccionàries i d’animadversió contra els moviments socials, els ha col·locat al centre de l’huracà mediàtic. Afortunadament hi ha una gran pressió social per tenir una societat que garanteixi els drets polítics dels catalans. Però els Mossos d’Esquadra pateixen de sordera social. Igual que “l’auditoria més gran de la història” de l’octubre passat, que va acabar en més impunitat, tampoc ara hi ha res que faci pensar que alguna cosa vagi a canviar. La persecució política contra els moviments socials continua dins dels Mossos. La bona notícia és que és una clara mostra de com la mobilització popular, en aquest cas del moviment per l’habitatge, està aconseguint superar les estratègies repressives dels cossos policials i aquests, com a instrument de les classes dominants que són, responen amb fúria contra qui defensa una societat més justa.

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de La Burxa: