Les guerreres del Gayarre es queden al barri!

Aturat el desnonament obert del bloc recuperat per a Sants, el febrer del 2019

El 17 de novembre, després de fer-se pública l’aturada del desallotjament amb data oberta del bloc Gayarre, les veïnes i les activistes del Grup d’Habitatge de Sants (GHAS) van fer una roda de premsa explicant la història del bloc i les exigències cap la propietat i l’administració.

L’okupació de l’edifici es va visibilitzar durant una manifestació contra els pisos nínxol de Haibu a Sants, el mes de febrer de 2019, i s’hi van allotjar famílies vulnerables del grup d’habitatge, amb menors, que venien de ser desnonades. La propietat és d’un inversor, Antonio Fernández Bardón, administradór únic de Bardon Services BCN. SL. i de la immobiliària Next Door BCN Real State SL.

El mes de maig del mateix any, l’empresa d’extorsió Desokupa va intentar fer-les fora, amb la complicitat dels mossos d’Esquadra, però la resposta del veïnat va fer que no poguessin i el procés va seguir per la via judicial. El passat dijous 12 de novembre, el jutjat número 4 de Barcelona feia un auto d’execució en el qual donava quatre dies per marxar de l’edifici a les seves habitants, i, en finalitzar aquests, donava als mossos via lliure per desnonar-les sense avisar, data oberta.

Segons les veïnes i el GHAS, aquest auto incompleix totes les sentències que determinen que aquesta metodologia no s’escau a la legalitat, a més de no avisar amb prou antel·lació a les afectades, motiu pel qual va ser recorreguda per les advocades de les famílies. Per aquest motiu finalment s’ha aturat.

Les dones que hi viuen denuncien la tortura que significa una data oberta, viure tots els dies amb angoixa, sabent que et poden fer fora de casa teva en qualsevol moment. A més, han reivindicat la feina del GHAS, les úniques que defensen el dret a l’habitatge de les veïnes. Durant aquest temps, les famílies s’han unit com una pinya i han esdevingut un nucli que va més enllà de compartir un edifici, cosa que les ha permés formar-se i teixir una xarxa de relacions per millorar la seva vida quotidiana.

Han denunciat la ineficiència tant de l’oficina d’habitatge de l’ajuntament com serveis social, que només donen solucions indignes. La Fadua, una de les habitants del bloc, explicava a la roda de premsa que porta més de dos anys esperant un pis de la mesa d’emergència. Per a ella, l’única alternativa que donen per a famílies amb menors són albergs dels quals han d’anar marxant periòdicament o pagar camions de mudances per portar les coses a trasters municipals. Sense tenir en compte l’arrelament al barri, escoles, metges, etc.

Des del GHAS, per la seva banda, exigeixen el compliment del nou decret de la Generalitat de Catalunya. Hem aconseguit que s’aturi la data oberta, però demanen que s’obligui al propietari a fer un lloguer social les famílies, al govern de la Generalitat que apliquin el decret i que no que s’executin desnonaments, a l’Ajuntament de Barcelona un posicionament públic de l’alcaldessa i menys simbolisme i paraules boniques quan moltes vegades formen part del problema i al govern espanyol que s’aturin tots els desnonaments fins la fi de la crisi sanitària, fent-se ressò de les demandes del moviment pel dret a l’habitatge.

A la roda de premsa també van participar el Grup d’Habitate de Nou Barris, que denunciava que en el seu districte hi havia previstos 42 desnonaments aquella setmana, 52 en tota la zona nord de Barcelona, i convocaven a mobilitzar-se.

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de La Burxa: