El moviment per l’habitatge en guerra contra Cerverus

Diumenge a mitja tarda les xarxes socials ens alertaven que dilluns 30 de novembre hi hauria novetats de la campanya del moviment per l’habitatge contra el fons voltor Cerverus. A primera hora ens alerten que a les 10 matí, s’ha convocat una concentració a la Plaça dels Països Catalans, i decidim anar-hi.

Malgrat ser una convocatòria no pública, hi ha fet cap molta gent, més de dues-centes persones fan temps. Fan prou temps com per posar en alerta a mossos d’esquadra, que fan una primera visita amb un cotxe camuflat amb tres agents de l’ARRO dins que fa la volta a la plaça sense saber ven bé massa que s’està tramant. Pocs minuts desprès se surt de dubtes. La concentració esdevé caminada, sense pancartes, sense lemes,… l’escenari de l’acció no és la pròpia plaça, sinó a l’Avinguda Tarradellas.

Passat la model, entreveiem un grup de 15 persones amb les granotes vermelles que es van popularitzar amb una coneguda sèrie televisiva i que la campanya contra Cerverus ha rescatat per a les posades en escena. Aquests militants de l’habitatge, entren a un edifici situat número 36. Aquesta és l’adreça de Haya Real State, una de les empreses pantalla que usa el fons voltor per a operar a casa nostra. L’acció te com a missió aturar els desnonaments i processos judicials que ha iniciat el fons, negociar lloguers socials per a les famílies afectades, i generar una interlocució directa amb el fons, sense intermediaris.

L’acció es prolonga durant hores. Mentrestant, al carrer la gent s’organitza, un escenari serà l’encarregat de dinamitzar l’espera amb actuacions culturals. Finalment, l’acció acaba amb dues valoracions diferents.

Si bé en aquest moment, no s’ha assolit l’objectiu buscat, si que s’ha assolit un objectiu a futur. El moviment per l’habitatge digne ha posat el tema sobre la taula. La Guerra a Cerverus fa setmanes que havia començat. Però fins ara, era una guerra on el moviment es defensava, on aturava desnonaments dia a dia i porta a porta quan els mossos i comitives judicial, feien acte de presència. Ahir, per primera vegada es passava a l’ofensiva, i ho feia de manera contundent.

A la valoració posterior, Clàudia Ruscalleda -portaveu de la campanya- posa en valor que els desnonaments s’estan aturant gràcies a la mobilització popular i pronostica que si bé ara ha estat el moviment qui ha demanat interlocució a Cerverus, la propera vegada que tornin a veure’s serà a petició de Cerverus, quan se n’adoni que li cal negociar. I és que Cerverus te una guerra contra més de 200 famílies organitzades en el moviment per l’habitatge.

Per la portaveu, si bé fins ara els desnonaments s’aturaven als portals, fèia falta anar a l’arrel del conflicte. Ja que durant la crisi econòmica els fons voltors s’han apoderat de gran quantitat d’habitatges rescatats de la banca que han adquirit a preus de regal. Cerverus te un parc immobiliari d’uns 60.000 habitatges a l’estat i que afecten a la majoria de plataformes en defensa de l’habitatge. Per al moviment, Cerverus és només un exemple de com funcionen els fons voltors. Empreses encarregades de generar benefici sense tenir en compte criteris socials, tant els fa invertir en habitatge, guerres o sanitat privada, i son molt més opacs que la pròpia banca amb qui el moviment ja està acostumat a negociar des del territori.

Ruscalleda recorda que si bé Cerverus és un fons voltor amb un capital d’origen nord americà, a l’estat espanyol està vinculat a l’oligarquia, on la família Aznar i Francisco Franco hi tenen interessos destacats.

Pel moviment per l’habitatge, denuncien que en cap moment s’ha articulat cap resposta legal als desnonament, i que si bé durant el confinament es van aturar els desnonaments, això no va ser una decisió política sinó conseqüència directa de l’aturada judicial. Ara, un cop represa l’activitat judicial, hi ha una onada d’execucions judicials.

És per això que el moviment reclama que més enllà d’aturar els desnonaments cal fer efectiva la llei 24/2015 que regularitzi la situació de les famílies. I aquesta és una obligació dels propietaris. Motiu pel qual ahir es van presentar a les oficines de l’avinguda Tarradelles, a exigir que compleixin la seva part, ja que cap administració està sancionat l’incompliment de la llei.


El moviment per l’habitatge en guerra contra Cerverus was first posted on desembre 1, 2020 at 11:20 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat