Navegadors [Apprenem]

Continuem el fil mensual de comparativa d’aplicatius per a mòbils android. Com vam indicar el més passar aquest any començarem comparant navegadors d’internet. Podeu revisar les entregues anteriors d’Apprenem clicant  a La missatgeria en línia Mapes.

 

Primer de tot, volem agrair a www.xatakandroid.com la informació que ha servit de base per aquest anàlisi. Cal també tenir en compte que és un món en actualització constant i així doncs, cal tenir molt present la data en que aquest article ha estat redactat.

 

Abans de presentar les aplicacions que seran objecte d’aquesta comparativa cal preguntar-se…

 

Què li demanem a un navegador web?

Sent francs, un navegador és el que és i el funcionament és exactament el mateix sigui quin sigui el nom o el desenvolupador. Tots els navegadors tenen una barra de cerca on introduir-hi una URL o terme per obtenir els resultats. Fins aquí, tot bé. No obstant això, hi ha una sèrie de requisits que, al menys al meu parer, s’han de complir perquè l’experiència sigui el més completa possible. Aquests són els següents:

 

  • Que sigui multiplataforma i es sincronitzi: la majoria de persones tenen un mòbil i un ordinador, de manera que és útil poder usar un navegador al mòbil l’historial, contrasenyes guardades i marcadors es sincronitzin entre tots dos clients.
  • Que tingui opcions de privacitat i seguretat: només hi ha una cosa millor que navegar per la xarxa, i és fer-ho de forma segura. Si un navegador vol considerar-se com “el millor”, cal que permeti a l’usuari configurar a plaer les opcions de seguretat.
  • Que permeti canviar el motor de cerca: encara que Google és el motor de cerca més utilitzat a Occident, hi ha molts altres motors enfocats a diferents tipus d’usuaris. Poder triar sempre és un plus.
  • Que sigui ràpid: no tots els navegadors són iguals de ràpid. Segons la quantitat de complements que tinguin i l’optimització de l’aplicació, hi haurà navegadors el funcionament sigui més fluid que altres.
  • Que no sigui molt pesat: estem d’acord en què gairebé tots els mòbils Android tenen ja una bona quantitat d’emmagatzematge intern, però encara hi ha dispositius amb 16 o 32 GB de memòria. Que el navegador malgrat poc és un punt a tenir en compte.
  • Que tingui una interfície intuïtiva: és a dir, que sigui senzill d’utilitzar i tots els accessos siguin fàcilment identificables. A més, si està dissenyat de manera que sigui possible fer-lo servir amb una sola mà, encara millor.
  • Que tingui tema fosc: el mode fosc està convertint en un requisit cada vegada més demandat pels usuaris. Infinitat d’aplicacions estan començant a implementar de manera gradual, de manera que és d’agrair que el navegador permeti activar i afavoreixi l’ús a la nit.

 

Així, analitzarem els següents navegadors:

 

Google Chrome

Comencem pel gegant entre els gegants. Google Chrome és el navegador més popular, i amb raó. Té una bona quantitat de funcions interessants i, atès que també té la major quota de mercat en sistemes d’escriptori, és una opció molt a tenir en compte. De fet, aquí tenim el primer punt positiu, i és que gràcies al compte de Google podem sincronitzar tota la nostra navegació entre mòbil i ordinador.

Cal destacar que Google Chrome permet modificar el cercador (es pot triar Gooogle, Yahoo!, Bing i DuckDuckGo), emmagatzemar contrasenyes i connexió automàtica, establir mètodes de pagament i adreces d’enviament/facturació i modificar la pàgina d’inici perquè s’obri la web que nosaltres vulguem a l’iniciar el navegador.

Chrome ve preinstal·lat en tots els mòbils, pel que sol ser l’opció per defecte.

Pel que fa a les funcions de privacitat, Google Chrome permet activar la navegació segura, de manera que restringeix l’accés a webs perilloses, i marcar l’opció de no seguiment, el que envia una sol·licitud a la web perquè no et rastregi. Això es traduirà en anuncis menys acords als teus interessos, però en última instància dependrà que com la web en qüestió la interpreti. També es poden desactivar les galetes i bloquejar les de tercers, l’execució de JavaScript i, finalment, compta amb un bloquejador d’anuncis enganyosos o invasius.

En relació a la usabilitat, Google Chrome és fàcil d’usar amb una sola mà en mòbils petits. L’experiència és fluïda, encara que pot resultar una mica més feixuga en dispositius de gamma baixa o menys potents. Disposa de tema fosc.

 

Firefox

Passem a el següent, que no podria ser un altre que el Firefox, el navegador desenvolupat per Mozilla. Com Chrome, Firefox disposa d’aplicacions per a mòbils i sistemes d’escriptoris que es poden sincronitzar entre si gràcies al compte de Firefox, de manera que tot el que facis en escriptori estarà disponible al telèfon intel·ligent i viceversa.

Pel que fa a funcions, Firefox permet modificar la pàgina d’inici i l’idioma, activar la navegació a pantalla completa (el que amaga la barra de notificacions perquè l’experiència sigui més immersiva) i compactar pestanyes, de manera que pots veure d’una ullada totes les que tinguis obertes i tornar ràpidament a una d’elles.

Un dels punts més interessants de Firefox és la possibilitat de descarregar i instal·lar Add-ons externs.

De la mateixa manera, pots triar diferents motors de cerca. Per defecte vénen Google, Bing, DuckDuckGo, Twitter i Wikipedia, encara que pots afegir tants com vulguis deixant premuda la barra de cerca i prement la icona “+”. No obstant això, on Firefox destaca és en l’apartat de la privacitat, ja que permet activar l’opció de no rastreig tant en mode normal com en incògnit, rebutjar les galetes i netejar les dades privades en tancar l’aplicació.

Així mateix, un punt a tenir en compte són els complements o extensions. Firefox permet descarregar des de la seva pròpia botiga diferents Add-ons per millorar l’experiència de navegació, canviar el tema de el navegador, afegir un bloquejador d’anuncis invasius, etc. És una funció molt particular i que segurament tingui bona quantitat d’adeptes. Disposa de tema fosc.

 

Microsoft Edge

Deixem ja Mozilla i passem a Microsoft, que fa un temps va decidir llançar Edge, substitut espiritual d’Internet Explorer, a Google Play. Com passa amb Google i Chrome, Mozilla i Firefox, Edge té un sistema de sincronització amb Edge per Windows 10, de manera que tots els marcadors i l’historial estaran disponibles en tots dos sistemes. Només cal tenir un compte de Microsoft.

Abans de parlar de les funcions, cal destacar que el primer que fa Edge només obrir l’aplicació és preguntar-te si el vols establir com a predeterminat. No és l’únic que ho fa, però seria d’agrair que abans de asaltar-te et deixés usar-lo una estona per decidir. Dit això, Edge té una interfície molt diferent al que hem vist fins ara, apropant-se més a la característica de Windows 10 que a Google Chrome o Android. Dependrà dels gustos personals de cadascú.

Si fas servir Edge en Windows 10, la versió mòbil és una opció molt a tenir en compte.

Ara sí, parlant de les opcions de el navegador tenim la possibilitat de canviar el motor de cerca a Bing (predeterminat), Yahoo! o Google, autoemplenament de formularis, adreces i targetes, traduir pàgines en altres idiomes a, en el nostre cas, el català, i establir quina pàgina s’obre a l’iniciar una nova pestanya. En relació a la privacitat, Edge permet activar un bloquejador d’anuncis des dels ajustos i activar la sol·licitud de no seguiment, però poc més.

La interfície és còmoda d’usar, ja que tots els accessos s’han col·locat a la zona inferior i poden ser aconseguits fàcilment amb una sola mà. Com a punt positiu, Edge compta amb tema fosc activable des dels ajustaments, encara que no modifica el disseny de les pàgines web, només la interfície de el propi navegador. Si una pàgina té el fons blanc, amb el tema fosc activat el seguirà tenint.

 

DuckDuckGo

DuckDuckGo té un navegador enfocat a qui faci servir el motor de cerca DuckDukGo. No té sincronització entre ordinador i mòbil, el que suposarà un avantatge per a alguns i un desavantatge per a altres. Com navegador que vetlla per la privacitat, DuckDuckGo no permet canviar el motor de cerca, ja que això aniria en contra dels seus propis principis.

Les seves opcions són bastant bàsiques. Per defecte ve amb el tema fosc activat, encara que si vols pots activar el tema clar des dels ajustaments. Compte amb suggeriments de autoemplenament i un tauler de control des del qual veure si la connexió està encriptada, així com una icona d’una flama que serveix per netejar totes les dades de navegació amb només un clic.

Podent configurar DuckDuckGo com a motor de cerca en altres navegadors, fer servir l’aplicació sembla innecessari.

Molt privat, sens dubte, però amb marge de millora. La càrrega de webs és una mica lenta i l’aplicació no està en català, només en anglès. Pot ser interessant per cert nínxol d’usuàries, però la veritat és que per a un ús més “general”, el navegador es pot quedar una mica curt. A més, DuckDuckGo es pot configurar com a motor de cerca a totes les aplicacions, de manera que sempre pots fer servir qualsevol de les altres alternativa d’aquest article amb aquest motor activat per defecte.

 

Opera

Seguim amb Opera, un altre vell conegut en aquest món dels navegadors. L’empresa té un client d’escriptori i és possible activar la sincronització entre mòbil i ordinador, de manera que si ja utilitzes Opera aniràs ben servit amb la seva app mòbil.

Passant a les seves funcions, Opera va bé carregadet. Permet guardar contrasenyes i dades de autoemplenament de pagaments i formularis, cosa que és bastant útil. El navegador compta amb un mode d’estalvi de dades i una VPN gratuïta incorporada que serveix tant per a la xarxa mòbil com per quan estem connectats al WiFi. Així mateix, disposa d’un bloquejador de publicitat, una cartera de moneda digital (que no totes les persones faran servir però que hi és) i diverses configuracions d’interfície.

A Opera potser li cal un rentat de cara de la interfície, però l’opció d’usar una VPN és interessant.

Destaca el tema nocturn, que baixa la brillantor i enfosqueix la interfície quan l’activem. No obstant això, no s’activa en les webs, sinó que només s’aplica a la pròpia aplicació. De nou, si el fons d’una pàgina és blanc, amb el tema fosc activat ho serà també. També es pot configurar el disseny perquè sigui de mòbil o tablet i amagar la barra d’eines, ja sigui sempre o en fer scroll.

Pel que fa a usabilitat, no hi ha cap pega que li puguem posar a Opera. Tots els accessos d’ús comú s’han col·locat a la zona inferior i es pot usar sense cap problema amb una sola mà. Només dir que l’accés als ajustaments no és a travès de la clàssica icona dels tres puntets, sinó el logotip d’Opera, el que pot dificultar-ne l’ús la primera vegada.

Com a punts negatius, per defecte, l’aplicació ve amb les notificacions de notícies i Opera activades, de manera que, de tant en tant, reps una notificació sobre nous productes i serveis de l’empresa o de notícies que, fins que hagis fet servir uns dies l’app, no seran del teu interès (o al menys no ho han estat en les nostres proves).

 

I amb això acabem la comparativa, esperem que si algú dubtava entre aquests navegadors li hagi servit d’ajuda per decidir-se.

 

Ens veiem el més vinent amb una nova comparativa, aquesta vegada serà sobre llençadors d’aplicacions.


Navegadors [Apprenem] was first posted on gener 14, 2021 at 11:37 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat