50 anys de la nostra història

El Casal Independentista de Sants “Jaume Compte” ens fa arribar aquest article per recordar-nos que fa 50 anys que hi ha esquerra independentista, però que no en fa tants que s’explica que fa 50 anys que hi ha esquerra independentista.

La sentencia d’Eduardo Galeano diu que “Mentre els lleons no tinguin els seus propis historiadors, les històries de caceres seguiran glorificant el caçador”. Som doncs davant d’un grup de lleones i lleons que s’ha posat a escriure, a revisar arxius, triar i remenar fins a desgranar 50 anys d’una part de la història. La nostra història.

L’any 1968 és l’any que qualsevol historiadora o militant de l’esquerra independentista posa com a data de naixement del moviment de l’esquerra independentista tal i com l’entenem en l’actualitat. Si bé molt abans hi ha militància obertament marxista i obertament independentista, les formulacions organitzatives en les que militaven no tenien aquesta aposta ideològica i estratègica. Serveixi d’exemple en Jaume Compte i militància del Partit Català Proletari. Una experiència que va quedar troncada per la repressió i més tard per la guerra, i que fa que no sigui fins al final del anys 60 no es reprengui aquest fil roig de la història.

Serà a partir de l’evolució de un grup de persones enquadrades a les sigles històriques del Front Nacional de Catalunya que porta a un grup de militància influenciada pel maig del 68 i l’experiència decolonial i revolucionaria a Cuba i a Àsia, a fundar el PSAN sota les coordenades de Països Catalans, Independència i Socialisme. I d’ençà de 1968 ha plogut molt. El moviment ha evolucionat, ha patit creixements i ruptures, ha generat síntesis del seu propi projecte fins a dur-lo als nostres dies, madurat 50 anys. Son doncs, 50 anys de literatura política que mai s’ha escrit de manera tant cohesionada i des d’un punt de vista de lleons i lleones.

Aquest ha estat el repte entomat per l’editorial Tigre de Paper i coordinat per l’historiador Carles Viñas, posant 22 autores i autors a escriure les 900 pàgines que posen els pilars sobre el qual s’aixeca aquesta història. Un llibre participat per diverses generacions i sensibilitats i construït arreu dels Països Catalans. On Blanca Serra signa el pròleg i Anna Gabriel en signa l’epíleg de “Història de l’esquerra independentista”.

Però la nostra història no ha estat només una cosa de documents i debats, sinó que ha estat una història de lluita i agitació. És aquí quan cal posar en valor un segon llibre que està en procés de redacció. Un llibre que avarca un mateix període històric i d’un mateix espai polític, però que ho fa des de la seva vessant més agitativa. “Difón la idea” és un llibre documental que pretén publicar entre 600 i 1000 adhesius de les diferents lluites i campanyes de l’esquerra independentista. Un projecte a càrrec de l’editorial Pol·len i que tindrà a tres megalomans del tema com a autors. En Martí Puig que podeu trobar darrera del seu avatar de tuiter @EiMemoria en Jordi Padró que des de fa més d’una dècada està vinculat al centre de documentació Maria Mercè Marçal de l’Esquerra Independentista. Un centre documental on també col·labora en Pep Garcia, el darrer autor d’aquest projecte.

Ambdós projectes estan en procés de finançament mitjançant la plataforma Verkami de micro mecenatge. Arribats a aquest punt us emplacem a entrar a la web i demanar-vos que ho fem possible entre totes. No sabem si aquest Sant Jordi podrem ser als carrers, però si sabem que de llibres no ens en faltaran.


50 anys de la nostra història was first posted on gener 29, 2021 at 11:41 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat