Memòries perdudes a la Lleialtat Santsenca

Entrem a la Lleialtat Santsenca i demanem per L’exposició “Memòries perdudes”. Ens fan saber que està al pis de sobre, a la terrassa. Ascensor i cap a dalt. La instal·lació ubicada en dos murs a doble cara consta de les 43 biografies, relats, cartes, dibuixos que l’alumnat de segon d’ESO de l’Institut-Escola ARTS ha fet sobre la realitat dels  deportats santsencs als camps d’extermini nazis.  Una exposició que podeu visitar des del passat 27 de gener i fins al 13 de febrer. La data no es atzarosa. El 27 de gener és la data en que l’exèrcit roig va alliberar el camp de concentració d’Auschwitz mentre el règim nazi era derrotat pel bloc soviètic. Aquell dia 7500 persones queden alliberades de l’horror. Uns camps que van veure la mort de més d’un milió i mig de presos de guerra, dissidents comunistes, gitanos, jueus o homosexuals. Una història que cal no oblidar, per no repetir.

D’algunes de les persones es disposa de poca informació. Per aquest motiu, allà on no arriba la història, els alumnes han creat textos (pàgines de diari, cartes, poemes, contes, etc.) per posar-se a la seva pell i crear una memòria especulativa que pugui aproximar-se al que els deportats van poder viure. Una exposició simple en la seva edició, però de gran potencia educativa per als més joves de la casa. Llegir algunes de la pàgines dels dietaris personals, ajuda a entendre com van viure el seu pas pels camps de concentració els veïns i veïnes del districte que hi van anar a parar. Un mapa us ubicarà les cases on van viure aquests personatges abans d’haver de marxar a l’incert exili.

El procés creatiu ha partit del propi passat familiar de l’alumnat: interrogant-se sobre com van ser les vides dels deportats i posant-les en relació amb la dels propis avis i besavis. Perquè la pèrdua de la memòria, significa deixar les víctimes en l’oblit.


Memòries perdudes a la Lleialtat Santsenca was first posted on gener 29, 2021 at 7:30 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat