Nuñez y Navarro desnona una família amb un nadó al carrer Aristide Maillol

El moviment per l’habitatge ha aconseguit grans fites fins avui dia. L’organització popular ha forçat el moviment dels partits i dels mitjans cap a posicionaments contraris a la xacra dels desnonaments. Aquest fet ha fet que tant el govern central com el català anunciessin mesures per aturar els desnonaments durant la pandèmia. Però la pressió de la gent no sembla de moment prou forta per fer prendre mesures efectives als governs que es limiten a declaracions i decrets amb grans escletxes.

Aquest matí del dijous dia 4 de febrer, els mossos han executat un desnonament amb ordre de cautelar. Això vol dir que s’ha fet de forma urgent sense respectar els tràmits i temps administratius necessaris. Sense opció a buscar una altra oportunitat ni a què serveis socials pogués buscar un mecanisme alternatiu d’urgència. L’únic que ha fet SS ha estat pressionar de forma insistent a la família afectada per advertir-los que marxessin de casa seva. Aquí s’ha acabat el seu servei.

Les pertinences personals de la família desnonada

L’Olga, el Miguel i el seu fill vivien en aquest pis del carrer Aristide Maillol des del setembre quan el Grup d’Habitatge de Sants va alliberar dos pisos propietat de l’empresa Nuñez y Navarro. No cal especificar que aquesta empresa és un dels tenidors d’habitatge més importants de Barcelona. L’edifici situat just davant del Camp Nou, a través d’una remodelació completa, pretenia servir per a una operació especulativa creant pisos pel mercat de luxe. Tot i això els habitatges havien quedat buits els darrers anys, cosa que va fer que des del grup de defensa de l’habitatge els ocupessin per famílies sense llar. A més de l’Olga hi va entrar la Joselyn i la seva família, també amb una menor de pocs anys. Ella va tenir menys mala sort en l’assignació de jutjat i encara està a l’espera de judici. L’Olga el va tenir de forma ràpida el desembre passat amb sentència exprés i cautelar. El jutge ha desestimat tots els recursos que l’advocada defensora ha presentat en referència a les lleis que protegeixen les famílies enfront de grans tenidors i també els decrets de Generalitat i Govern central per aturar desnonaments en temps de pandèmia. Ha cregut urgent que una parella amb el seu nadó marxessin de la seva llar, destinada ara al mercat de luxe, perquè un gran propietari pogués mantenir el pis buit a l’espera de millors temps per especular.

Però aquest biaix de classe que fa actuar als jutges amb més empatia cap a grans propietaris que amb famílies amb pocs recursos no ha estat l’única discriminació amb què s’han topat aquestes famílies. Part del veïnat del bloc ha pres actituds racistes pel fet de ser persones migrants. Han hagut de sentir paraules de rebuig i comentaris com “íros al Raval a okupar, aquí no queremos gente como vosotros”.

El Grup d’Habitatge de Sants considerada il·legal aquesta actuació judicial i policial, ja que s’obvia el decret llei 14/2015 sense arguments de pes, que obliga a fer un lloguer social a grans tenidors, com també el decret antidesnonaments aprovat pel consell de ministres el passat mes de Desembre. La constructora s’ha negat des del primer moment a regularitzar aquestes famílies, tancant la porta no només a un lloguer social sinó a qualsevol mediació.

La solució oferta per serveis socials un cop efectuat el desnonament ha estat una habitació amb un sol llit i sense cuina per a la família sencera. Una solució fora dels paràmetres de la dignitat residencial, motiu pel qual la família acompanyada per activistes de Sants i Les Corts han anat a l’oficina d’aquest servei per exigir un reallotjament amb unes mínimes condicions, encara que sigui temporal.

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de La Burxa: