SOTRAC: UNA HISTÒRIA D’HABITATGE COOPERATIU

El febrer de 2017, quan la cooperativa La Borda posava la primera fusta del seu edifici al carrer Constitució, va posar també ser, sense saber-ho, la llavor del que avui és Sotrac. Pocs mesos després d’aquella històrica data al barri de la Bordeta, el gruix de les que érem sòcies expectants del projecte ens vam trobar a Can Batlló per estudiar engegar el nostre. Totalment ignorants del que es començava a gestar, més de tres anys després, i havent picat molta pedra, Sotrac escrivia les lletres del seu nom a pocs metres de La Borda: a l’estiu de 2020 guanyàvem un concurs municipal per aixecar un altre edifici d’habitatge cooperatiu al barri, concretament al carrer Constitució 43.

Però, i el camí per arribar-hi? La cohesió i la perseverança han estat el pal de paller del grup per assolir aquesta primera fita, una de moltes que encara ens falten. No sempre ha estat fàcil. Quan el setembre de 2017 una seixantena de persones de diferents orígens, entre la vintena i la setantena d’anys, famílies amb criatures i d’altres en camí, vam decidir ajuntar-nos, només sabíem que volíem una llar cooperativa com aquella de les nostres veïnes. Partint d’això, tot va ser aprenentatge, a tots els nivells: com organitzar-nos, millorar, cuidar-nos… Són ja moltes assemblees, decisions, moments de tota mena i els que queden per arribar!

Un objectiu molt important per a nosaltres sempre ha estat combatre la precarietat residencial i l’ús mercantilista de l’habitatge. Hem anat treballant en aquesta línia i ara mateix formem part de l’Espai Veïnal Autogestionat de Can Batlló i la Taula de l’Habitatge Cooperatiu, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona per promoure el model en cessió d’ús, i som sòcies de l’Impuls Cooperatiu de Sants i de la XES – Xarxa de l’Economia Social i Solidària. A més, participem amb altres cooperatives com ara Etcèteres, Som Energia i Som Connexió, i algunes de les nostres sòcies formen part de sindicats i grups de defensa de l’habitatge a altres barris.

Amb les ganes de conèixer i difondre el model, hem visitat Berlín i Friburg per conèixer de primera mà el Mietshäuser Syndikat (una entitat que a Alemanya coordina més de 150 edificis cooperatius) i també els hem rebut a Sants. I amb la voluntat de fer pinya al barri, juntament amb les companyes de La Borda hem organitzat dos anys seguits la calçotada primaveral per l’habitatge cooperatiu a Can Batlló. Precisament, en una d’aquestes cites assenyalades, el febrer de 2019, vam escenificar el nostre malestar amb l’oblit d’alguns solars del recinte, ocupant-ne un, on vam penjar una enorme pancarta que deia “Volem solars com aquest per a habitatge cooperatiu”.

Durant mesos, aquesta pancarta (que també signaven La Dinamo, La Borda, La Diversa i la Plataforma Can Batlló és pel Barri) va recordar a l’Ajuntament que no pararíem fins que els solars es posessin a disposició de les veïnes. Finalment, el març de 2019 el ple de Barcelona donava llum verda a alliberar el solar del carrer Constitució 43 per a l’habitatge en cessió d’ús, i el treia a concurs juntament amb uns altres dos a Sant Andreu i Trinitat Nova. Quatre mesos després presentàvem el projecte i el juliol de 2020, enmig de la pandèmia, vàrem ser proclamades guanyadores.

El nostre edifici acollirà 38 unitats de convivència de composicions molt diverses i un local comercial i, si tot va bé, començarà a construir-se la primavera de 2022. La cooperativa d’arquitectes LaCol ha dissenyat un projecte que s’adapta i respecta el seu entorn i el medi ambient, i que volem que sigui una mica com el grup: autosuficient i resilient, pensat per perdurar. No volem ser només un bolet cooperatiu en un bosc mercantilista, sinó contribuir al fet que el model acabi d’arrelar al barri i a Barcelona. Perquè cada edifici cooperatiu és una parcel·la més que guanyem a l’especulació i posem al servei d’una vida millor. Per això, seguirem treballant colze a colze entre nosaltres i amb la resta d’iniciatives cooperatives del districte i la ciutat. Perquè l’esforç que estem fent ara només tindrà un sentit l’endemà si som moltes, a molts llocs, posant el cor i el cos en tot allò que fem.

Pots llegir la notícia original a la pàgina web de La Burxa: