Sants es suma a la “Revolta escolar”

Diferents AFAs i AMPAs de tot Catalunya, amb la col.laboració d’Eixample Respira i l’aFFac, estan promovent talls de carrer davant de les escoles cada 15 dies els divendres a la sortida de l’escola (la majoria de 16:30 a 17:00) per tal de reclamar una major pacificació als entorns escolars, menys contaminació i menys soroll.

Van començar al desembre sent 20 escoles, fent 17 talls de carrer. Ara ja son 64 les escoles mobilitzades que el proper divendres 12 de febrer de 2021. Al barri el tall està impulsat per les escoles de l’entorn de l’estació de Sants i prendrà el carrer Numància com a referència.

El Manifest que engloba al conjunt d’escoles, posa de relleu com el retorn a les escoles en el des confinament escolar ha evidenciat com la manca d’espais de seguretat i alta contaminació dels entorns escolars que  produeixen un retard en el desenvolupament cognitiu i neuronal dels nens i nenes. Més quan des de l’any 2010, Barcelona supera els límits legals establerts per la normativa europea (Directiva 2008/50/CE) pel que fa a diòxid de nitrogen (NO2) i els nivells de partícules (PM10) recomanats per l’Organització Mundial per la Salut (OMS).

A tal fi exigeixen:

-La pacificació dels entorns escolars, i guanyar espais de la mateixa manera que se li ha donat a negocis privats de la restauració ampliant terrasses en l’espai públic.

Reducció de carrils de circulació als entorns escolars, i per tant la contaminació. Màxim un carril de vehicle privat davant les escoles. 

-Limitació a 20 km/h amb radar informatiu o sancionador o altres mesures tàctiques que redueixin soroll i minimitzin riscos.

Eliminació de les places d’aparcament -incloses motos en vorera- als accessos als centres, tot incrementant l’espai dedicat als vianants i al verd.

Control dels nivells de contaminació i soroll a cada escola, per garantir que no se superen límits en diòxid de nitrogen de 40.0 g/m (Directiva 2008/50/CE).

-Obligatorietat de tots els centres escolars i llars d’infants a estar subjectes a la normativa RITE en tots els seus espais interiors.

Els espais guanyats als cotxes haurien d’estar dedicats exclusivament als vianants i als elements verds dissenyats per maximitzar la protecció davant de fums i sorolls.

-Els carrils bici de davant de les escoles han de ser segurs per tal de que siguin practicables pels pares per portar i recollir els alumnes en bici.

Amb aquestes reivindicacions emplacen als polítics a buscar solucions reals al problema de manca d’espais segurs en entorns escolars, motiu pel qual aquests talls de carrer son un toc d’atenció per fer visible la problemàtica al màxim de barris i centres escolars del país on ja estan implicades una vuitantena d’escoles.

 


Sants es suma a la “Revolta escolar” was first posted on febrer 10, 2021 at 7:30 am.
©2018 “Sants Viu“. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at xqueralt@gmail.com

Pots llegir la notícia original a //www.santsviu.cat